Peti regionalni sajam omladinskog turizma OPENS Youth Fair otvoren je sinoć na Trgu slobode i u Katoličkoj porti u Novom Sadu. Među mnogobrojnim štandovima s turističkom ponudom za mlade na Balkanu, posetiocima je bio dostupan i štand EU Info kutka Novi Sad.

Nekoliko hiljada Novosađana i njihovih gostiju, kao i mladih iz mnogih evropskih zemalja i čitave Srbije, koji su stigli na predstojeći EXIT festival, imali su priliku da se informišu i o tome kako se dolazi do mesta u letnjim volonterskim kampovima, gde se najbolje uči strani jezik, kako se aplicira za odlazak na strudije i usavršavanje u evropske zemlje, koje su mogućnosti za razmenu srednjoškolaca, kao i da dođu do mnogih drugih korisnih informacija o dostupnosti programa za mlade tokom letnjih ferija, ali i preko čitave godine.

Prvi put ove godine na dvodnevnom sajmu učestvuju turističke organizacije iz Mađarske, Rumunije, Maribora i Osijeka.

info-stand-dva

Sinoćnu manifestaciju obogatila je muzika – arije i duete iz opere „Čarobna frula“ Volfganga Amadeusa Mocarta, prirediti su solisti, hor i orkestar Srpskog narodnog pozorišta uz dirigenta Mikicu Jevtića. Zatim su nastupili Benny Brickman Band iz Niša, Jambinai, jedan od od najinovativnijih undergraund bendova Južne Koreje i energični hip-hop sastava TBF.

Regionalni sajam omladinskog turizma je i ove godine u znaku kandidature Novog Sada za omladinsku prestonicu Evrope, pa će se drugog dana sajma održati konferencija “NOVI SAD OPENING DOORS”, posvećena inicijativi da Novi Sad osvoji ovu prestižnu titulu.