U okviru ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti učenici Bogdan Šuput škole za dizajn oslikali su urbane gradske površine u Novom Sadu i to 4 dečije igre na otvorenom, na 4 lokacije u gradu. Želja je da podstaknu decu da provode više vremena na vazduhu i da budu fizički aktivna i zdrava.

Na Sunčanom keju, kod ulaza na Štrand osikana je skakaonica za decu, koju je osmislila učenica trećeg razreda srednje umetničke škole Bogdan Šuput, Julija Karaseva. Na slici je petrovaradinski „Pijani sat“, simbol Novog Sada i skakaonica u dalj. Skakaonica simbolično predstavlja grad koji prelazimo u jednom skoku.

„Razmišljala sam o nekim evropskim simbolima, ali mi je sat bio simpatičan, a i na taj način deca dok se kreću mogu da se igraju, bave sportom, ali i da znaju u kom gradu to rade“, rekla je Julija.

Dečije igre oslikane su i na platou Srpotskog centra “Slana bara” na Klisi, na trotoaru ispred Hrama Svetog Save na Novom Naselju, te na raskrsnici Bulevara Kralja Petra i Bulevara oslobođenja. Akciju oslikavanja organizovao je EU info kutak iz Novog Sada uz podršku Grada Novog Sada.

Evropska nedelja mobilnosti ove godine obeležava se od 16. do 22. septembra, a tema odražava ambiciozni cilj da Evropa postane ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine – odnosno da emituje onoliko ugljen dioksida koliko priroda može da apsorbuje, uklanjajući tako jedan od glavnih faktora klimatskih promena.

Nedelja mobilnosti prvi put je održana 2002. godine i ima za cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Kampanja daje ljudima priliku da istraže ulogu gradskih ulica i eksperimentišu sa praktičnim rešenjima za rešavanje urbanih izazova, poput zagađenja vazduha.