U centru Niša, između Kazandžijskog sokačeta i Trga Republike formiran je ,,Zeleni pešački prelaz’’. Ovu ekološku akciju organizovali su EU info kutak Niš, u saradnji sa Gradom Nišom i Upravom za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj. Na platnu sa iscrtanim stablom drveta građani su otiskom stopala pravili zelenu krošnju stabla.

nis-prelaz-crnac

,,Kroz ovu aktivnost želimo da promovišemo urbanu mobilnost i prenesemo poruku da gradovi, pre svega, treba da budu prilagođeni pešacima tako da je i svrha naše aktivnosti vozi manje, pešači više, čuvaj životnu sredinu’’, poručila je menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić.

Ovom neuobičajenom akcijom u frekventnom delu grada ukazalo se na važnost povećanja “pametne mobilnosti” zarad smanjenja zagađenja i očuvanja životne sredine.

,,Niš je jedan od 1100 evropskih gradova koji danas učestvuje u ekološkoj akciji. Ideja Evopske nedelje mobilnosti je da moramo pametnije da koristimo naše transportne resursi – da češće hodamo ili vozimo bicikl, a manje vozimo’’, rekao je, nakon što je prešao ,,zeleni’’ pešački prelaz niški gradski većnik Igor Vojinović.

Platno sa drvetom olistalim zelenim stopama biće postavljeno na tržni centar Kalča u Nišu 22. septembra.