Predavanjem „Hrana se jede, ne baca se!“ koje su organizovali Eu info centar i Centar za unapređenje životne sredine otpočela je kampanje „Evropa za zelenu Srbiju“

Beogradski srednjoškolci kojima je ovaj skup bio namenjen imali su prilike da se upoznaju sa problemima koji nastaju usled neracionalne potrošnje i bacanja hrane, na globalnom i lokalnom nivou ali i sa mogućnostima za rešavanje ovog problema i praktičnim savetima koji se odnose na štednju i bacanje hrane.

FoNet-EUIC-PREDAVANJE

 

Zoran Tešić iz Ministarstva poljoprivrede i životne sredine rekao je da se strateškim dokumentima Srbije predviđa da do 2026. godine bude smanjen nivo biorazgradivog otpada do 65 odsto na deponijama. Većinu u biorazgradivom otpadu čini hrana, rekao je Tešić.

Na osnovu pilot istraživanja Centra za unapređenje životne sredine svakog dana u Srbiji se baci 726 tona hrane, godišnje 256.000 tona, dok svaki pojedinac godišnje baci 35 kilograma.

Programski direktor Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić izjavio je da prema rezultatima pilot istraživanja u Srbiji se godišnje baci hrane u vrednosti od 20.000 dinara po stanovniku.

Prema njegovim rečima, globalna istraživanja pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane baci.

Za rešavanje tog problema ne treba novca, već promena svesti i navika i zato se kampanja ovde obraća mladim ljudima na kojima svet ostaje i koji će naslediti sve ove problem bacanja hrane, klimatskih promena, rekao je Šćekić.

U okviru predavanja promovisana je i akcija „Kuke dobrote“ – ostavljanje hrane i odeće na javnim mestima, o kojoj su pričale g Sanja Zrnić i g. Ivana Balać, aktivisti ove građanske inicijative. Ova akcija počela je u Beogradu početkom godine i veoma brzo je naišla na pozitivan odjek građana, i tako zaživela u mnogim gradovima širom Srbije.

FoNet-EUIC-PREDAVANJE

Srednjoškolcima je prikazan i dokumentarni film “Samo ti jedi: priča o bacanju hrane” kanadskog režisera Granta Boldvina koji se bavi pojavom prekomernog bacanja hrane, farmerima, prodavcima, organizacijama i pojedincima koji menjaju trend bespotrebnog odbacivanja hrane. Nakon filma deca i predavači su u opuštenoj atmosferi diskutovali o najaktuelnijim problemima u Srbiji i mogućnostima za njihovo rešavanje i promovisanje zaštite životne sredine u ovoj oblasti. Deci su podeljene i publikacije na temu zaštite životne sredine koje je ove godine pripremio i štampao Eu info centar: „Hrana se jede, ne baca se!“, „Životna sredina: kako da je sačuvamo?“, „Za energetski efikasno nikada nije kasno: da nas klima ne rasklima“ i „Evropska nedelja mobilnosti 2016: Pametna mobilnost. Snažna privreda.“

Osim u Beogradu, predavanje „Hrana se jede, ne baca se“ biće održano i u Nišu 14. septembra i Novom Sadu 14. oktobra, u organizaciji EU info kutaka i Centra za unapređenje životne sredine.

 

Share and Enjoy !

0Shares