Hrana koju bacimo u toku jedne godine, mogla bi da nahrani gladne u naredne tri godine – izneseno je na tribini pod nazivom “Hrana se jede, a ne baca” , u EU Info pointu u Novom Sadu.

Kako da racionalno trošimo hranu, budemo odgovorni prema sebi, drugima i zivotnoj sredini, brinemo o gladnima, kompostiramo – bile su teme o kojima su, sa učenicima Ekonomske škole iz Novog Sada razgovarali gosti, predstavnici Banke hrane i Centra za unapređenje životne sredine iz Beograda, Evropske federacije banaka hrane iz Pariza i Kuke dobrote iz Novog Sada. U toku tribine prikazan je film “Samo ti jedi”.

Neodgovoran odnos prema hrani, osim velike finansijske štete izaziva i veliki broj posledica po životnu sredinu – povećava emisiju gasova, smanjuje količinu pitke vode, povećava potrebu za odlaganjem otpada, povećava površinu obradivog zemljišta na teret ekosistema.

Hrana se baca iz mnogo razloga – zbog kupovine nepotrebnih namirnica, prevelikih obroka, zbunjujućih rokova upotrebe, i zato što nam se može – culo se tokom razgovora. Procenjuje se da hrana koja se baci na celom svetu u toku jedne godine, može da nahrani sve gladne u svetu sledeće tri godine. „Nevidljiva voda“ – voda koja je kroz razne proizvodne procese ugrađena u svaku namirnicu, takođe bude uzaludno potrošena. Procena je da se u hrani koja bude bačena nalazi količina vode koja cele godine može da napaja jednu od najvećih svetskih reka – Volgu” – naglasla je Mila Blažić, iz Banka hrane iz Beograda.

Share and Enjoy !

0Shares