Srbiji nedostaje više dijaloga i obrazovanja o LGBT osobama i njihovim pravima, kao i volje nadležnih organa da pronadju i adekvatno kazne počinioce zločina iz mržnje, ocenili su učesnici tribine “Homofobija – predrasude i odgovor države”, održane povodom 17. maja, Svetskog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Šefica političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji Nora Hajrinen ocenila je da su poslednjih godina ostvarena odredjena poboljšanja kada je reč o položaju LGBT osoba u Srbiji.

“Prethodna Parada ponosa u Beogradu protekla je bez incidenata, stanje je bolje nego što je bilo prethodnih godina ali Srbiji predstoji dug put kada je reč o ostvarivanju prava LGBT osoba”, kazala je Nora Hajrinen, dodajući da EU kroz pregovaračko poglavlje 23, pažljivo prati kako nadležni organi u Srbiji rešavaju zločine iz mržnje.

Ona je ukazala i da je važno obrazovati gradjane već od najmladjih uzrasta, kako bi se postiglo razumevanje prema LGBT osobama i njihovim pravima.

Milena Vasić iz Jukoma ocenila je da postoji institucionalna homofobija. “Čini se i da ne postoji volja da se počinioci zločina iz mržnje pronadju a institucije demotivišu gradjane da prijave napade na LGBT populaciju”, kazala je Vasić.

“Počinioci zločina iz mržnje pronadjeni su u samo jednom slučaju, a od 2012. godine nijedna presuda nije se pozvala na član zakona koji predvidja oštriju kaznu za počinioce tih zločina”, kazala je Milena Vasić.

Ona je ocenila da institucije demotivišu ljude da prijavljuju napade.

“Kada se sagleda čitava slika, kada se sagleda ovo što dođe do javnosti kada se desi napad na neku LGBT osobu, mi zapravo dođemo u situaciju da sve institucije demotivišu ljude da prijavljuju napade. LGBT populacija je do te mere nevidljiva, da mi ne možemo čak ni da ostvarimo statistiku prijavljenih napada”, rekla je Vasić.

Predstavnik Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji Djordjo Cvijović ocenio je da veći problem od institucionalne homofobije u Srbiji predstavlja “široka društvena homofobija”.

“Nedostaje više dijaloga i posebno obrazovanja mladih na temu prava LGBT osoba. Nije dovoljno da se o tome priča samo uoči Parade ponosa ili obeležavanja Dana borbe protiv homofobije”, kazao je Cvijović, ukazujući na prisustvo negativnog konteksta u kome se LGBT zajednica prikazuje u medijima u Srbiji.

Milica Nikolić iz Skandinavskog kutka najavila je da će ova organizacija objavljiviti knjigu norveških autorki o roditeljstvu u kojoj se govori o iskustvu roditeljstva u istopolnom braku.

Share and Enjoy !

0Shares