Gradski trgovi koji su nekad bili mesta okupljanja građana, a danas su pretvoreni u parkinge, bili su tema treće alternativne kulturne rute koju je organizovao novosadski EU info kutak u saradnji sa studentima Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

„Neformalni trgovi“ naziv je pešačke rute koju su osmislili studenti Katarina Popov i Stefan Tomić, koja obuhvata pet trgova – Trg galerija, Trg mladenaca, Trifkovićev trg, Trg Marije Trandafil i Žitni trg. Ovi trgovi, koji su najbliži gradskom jezgru, služili su nekada kao mesto susreta ali tokom vremena i razvoja grada izgubili su svoju osnovnu namenu. O trgovima, njihovom nastanku i važnosti, o delima graditeljskog nasleđa koja se na njima nalaze, okupljenim Novosađanima i Novosađankama govorila je Katarina Popov.

Kako je istakla, trgove treba vratiti pešacima, u gradu koji je ostao bez svojih trgova jer su svi, sem Trga slobode, pretvoreni u parkirališta. Zbog toga je neophodno razvijati kolektivnu svest stanovnika o značaju i vrednostima ovih prostora.

Tura je organizovana u sklopu promocije našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, a u kontekstu obeležavanja ove godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa.

Share and Enjoy !

0Shares