Tokom dva dana u EU info kutku u Novom Sadu održan je trening u okviru projekta “Građani imaju moć” koji je podržao Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Treninzi su usmereni ka jačanju mreže lokalnih organizacija civilnog društva, aktivista i novinara koji će se zalagati za primenu efikasnih mera u borbi protiv korupcije i kako bi se povećala odgovornost vlade. Kroz javnu kampanju, građanima su dostupni brojni offline i onlajn kanali i alati, koje će moći koristiti za širenje vrednosti aktivizma u cilju uveravanja građana da su promene moguće.

Učesnici ova dva treninga upoznali su se sa tokom Inicijativa građana ”Sačuvajmo Liman od betona” , ali i sa procedurama donošenja planskih dokumenata, modelima pritisaka na nadležne i adekvatnim kanalima komunikacije prema nadležnima i javnosti u cilju njene mobilizacije na akciju, o čemu je ispred ove inicijative govorila Milena Djinic.

Drugi dan građansku inicijativu Sačuvajmo pako kod Muzeja Vojvodine  predstavila je Marijana Mutavcieva. Ona je učesnicima dala i praktične savete kako da mobilišu komšiluk da odbrane svoju javnu (zelenu) površinu. Ovo naročito dobija na značaju u momentu kada se najavljuje rušenje parka kod muzeja.

Projekat “Građani imaju moć” podržao je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA  zajedno sa partnerima, sa ciljem da okupi ljude koji žele da žive u modernom i demokratskom društvu gde su građani slobodni i jednaki pred zakonom, gde institucije štite javni interes, gde su mediji nezavisni – u društvu u kome je odgovornost osnova društveno-političkih odnosa.

Share and Enjoy !

0Shares