Manifestacija “Grad Evrope”, koja je deo obeležavanja Dana Evrope u Srbiji, održana je na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Veliki broj Beograđana iskoristio je priliku da sunčanu subotu provedu upoznajući se sa kulturom, istorijom i tradicijom zemalja Evropske unije, igrajući košarku, uz brojne druge sadržaje.

Događaj, koji je deo kampanje #EUzaTebe, svečano su otvorili šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i bivši košarkaši Nataša Kovačević i Dejan Tomašević.

Ambasador Fabrici rekao je da je kulturna raznolikost koju su posetioci imali priliku da vide suštinska evropska vrednost. Istakao je da Evropska Unija nije samo na Dan Evrope, 9. maja uz Srbiju, već svakog dana.

“Iskreno se nadam da se građani Beograda danas osećaju bliže Evropskoj uniji, jer želimo da vam budemo bliže i da vam ispričamo naše priče, koje su takođe i vaše. Priče o zajedništvu u Evropi, miru i harmoniji i gledanju ka boljoj budućnosti”, izjavio je ambasador.

On je istakao da EU nisu birokratske institucije, već ljudi koji žive u zemljama članicama EU i naveo da je zato srećan što su na ovoj manifestaciji ambasadori evropskih zemalja u Beogradu. Među njima je bila ambasadorka Rumunije, predsedavajuće zemlje Uniji u prvoj polovini godine. Ona je u prvi plan istakla jedan od ciljeva predsedavanja, promovisanje evropskih vrednosti, i ovakve događaje vidi kao način da se one približe ljudima.

“Pre dva dana u Rumuniji je održan Samit lidera EU, gde je još jednom potvrđeno da gradimo jedinstvenu i snažnu Evropu koja će biti spremna da primi Srbiju u svoje članstvo”, rekla je ambasadorka Popa.

Gradonačelnik Beograda izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što je Trg Nikole Pašića na simboličan način postao mala EU, dodajući da je strateški cilj Srbije članstvo u Uniji.

“Ono što je važno za sve nas i za sve nas koji se bavimo politikom jeste poruka da je potrebno što više ovakvih događaja govori da bolje radimo svoj posao. Možemo bez visoke politike da život činimo boljim i lepšim, za Beograđane, za građane Srbije, Evrope i sveta”, poručio je Radojičić.

Ambasadorka FIBA Nataša Kovačević i generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević podsetili su na to da će se se Evropsko prvenstvo za žene ovog leta delom biti održano u tri grada u Srbiji. To će biti prilika da se u Beogradu, Nišu i Zrenjaninu gleda najbolja evropska košarka, istakla je Kovačević.

Preko 20 država članica bilo je predstavljeno na štandovima koji su se nalazili u centralnom delu manifestacije. Tako su posetioci mogli da uživaju u specijalitetima iz raznih delova Evrope, ali i da se upoznaju sa specifičnostima vezanim za kulturu i da saznaju nešto novo saradnji država EU sa Srbijom. Zemlje učesnice su pripremile i zanimljiv muzički i scenski program, pa su se na bini tokom dana smenjivali opera, srpska kafanska muzika u nemačkom izvođenju, belgijski kviz poznavanja muzike, španski ples, slovačke i poljske narodne pesme…

Veliku pažnju privukao je i košarkaški teren. Gosti, igrači iz Saveza košarkaša u kolicima Srbije, mladi i stariji su mogli da se oprobaju u basketu 3 na 3, dok je u pauzama između mečeva trajalo takmičenje Put kroz Evropu, gde su posetioci manifestacije šutirali su različitih pozicija na terenu u trci za vredne nagrade, poput bicikla ONO BIKE, čije stvaranje je podržala glavna klimatska inicijativa Evropske unije Climate-KIC. Ovaj dvotočkaš je srpski proizvod nastao uz podršku EU, dugačak je gotovo tri metra i skreće pažnju neobičnim izgledom.

Odmah pored terena bila je i tron zona, gde je postavljen autentični trofej koji će za nekoliko meseci podići pobednice Evropskog prvenstva za žene, što su mnogi prolaznici iskoritili za slikanje.

To nije bilo jedino mesto na kojima ste mogli da napravite kreativne fotografije. Mnogi su izabrali da se slikaju sa traktorom, koji je predstavljao pomoć srpskim poljoprivrednicima u okviru IPARD programa. Takođe, kao deo projekta SelectEU, mogli su da pošalju personalizovane razglednice svojim prijateljima i poznanicima u Evropi.

Najviše osmeha ipak je dolazilo iz kutka posvećenog najmlađima. Oni su u lepom danu mogli da uživaju uz animatore koji su im pripremili igre i kreativne radionice. Učestvovali su u takmičenjima u atletskim disciplinama poput trčanja ili skoka u vis. Takođe, najradoznaliji su saznali ponešto novo o svetu oko njih uz naučne eksperimente.

https://www.youtube.com/watch?v=YLr-2KigIdU

“Grad Evrope” deo je kampanje #EUzaTebe, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Početak kampanje zvanično je objavljen tokom prijema za Dan Evrope (pogledajte fotografije sa te svečanosti). Pored ovih događaja, tokom maja planiran je veliki broj aktivnosti u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i EU info mreže.