Tvrđava „Golubački grad“ od vikenda je otvorena za sve posetioce nakon četvorogodišnje rekonstrukcije. Sredstva za ovaj projekat obezbedila je Evropska unija, u sklopu promovisanja zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji.

Tokom prvih dana kako je srednjovekovno utvrđenje otvoreno za javnost, gosti su mogli da uživaju u brojnim sadržajima, koji su tematski bili prilagođeni istorijskom periodu u kojem je građena. Tako su mogli da se druže sa vitezovima, da isprobaju koliko su spretni sa lukom i strelom, a oni najspremniji su mogli da se suoče sa izazovnijim delovima tvrđave.

„Golubački grad“ svečano je otvoren dan ranije, na događaju kojem su između ostalih prisustvovali evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o pridruženju Johanes Han, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i  ambasador Austrije Nikolaus Luteroti.

„Ovo je naše zajedničko nasleđe, Evropa u najboljem svetlu, bez granica. Svi bi trebalo da budemo ponosni. Ova tvrđava će postati osnova razvoja ovog regiona i svedočenje žive saradnje različitih delova Evrope,“ poručio je tokom otvaranja evropski komesar.

Rekonstrukcija i opremanje kompleksa Golubačke tvrđave, kulturno-istorijskog spomenika iz XIV veka, počelo je u septembru 2014. godine. Pored radova, izvedena su i obimna arheološka istraživanja koja su dovela do novih otkrića, koja će upotpuniti saznanja o istoriji ovog srednjovekovnog utvrđenja.

Radovi su realizovani uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, a realizacijom čitavog projekta rukovodila je Austrijska razvojna agencija. Evropska unija je u projekat rekonstrukcije ovog istorijskog objekta uložila je preko 8 miliona evra.

Kompleks Golubačke tvrđave još tokom procesa rekonstrukcije privukao je pažnju velikog broja turista iz celog sveta, pa je tako 2017. godine kompleks ugostio oko 65000, a 2018. godine oko 86000 posetilaca. Na pristan kod tvrđave redovno dolaze veliki rečni kruzeri koji dovode goste iz celog sveta, a do sada je za 2019. godinu dogovoreno pristajanje 80 ovakvih brodova.