Dramatična muzika, mrak, napetost i zastrašujući koraci koji prate glavnog junaka… Koje su karakteristike strašnih filmova koje prave Italijani saznajte u ponedeljak 15. jula u 17.30h u EU info centru (Kralja Milana 7) uz predavanje pod nazivom “Duboko crveno”.

Horor film sa čizme donosi dašak svežeg vazduha ljubiteljima ovog žanra, koji vole i žele nešto drugo osim američke horor paradigme, koja je dominantna u svim medijima. Italijanski horor rođen je početkom šezdesetih godina, u radovima Rikarda Frede i, posebno, velikog inovatora Marija Bave, i doveden je u središte pažnje mejnstrim i međunarodnoj publici sedamdesetih godina, posebno zahvaljujući filmovima najveće zvezde žanra, Darija Argenta.

Radovi ovih majstora i njihovih brojnih kolega (Lučio Fulči, Pupi Avati, Mikele Soavi i dr.) sadrže magiju zasnovanu na nadrealnoj logici snova (noćnih mora). Njihov sofisticirani audio-vizuelni kvalitet stvorio je tamnu, visoko kinematografsku poeziju koja je kroz decenije oduševila ljubitelje filma, uključujući Martina Skorsezea i Kventina Tarantina.

Ovo predavanje će izdvojiti najvažnije predstavnike italijanskog horor filma u periodu 1960-2019, analizirajući njihove tematske i stilske karakteristike i kako su se razvijali tokom godina. Manje poznati i nepravedno marginalizovani autori i naslovi će takođe biti predmet analize.

Predavanje će biti ilustrovano kratkim filmskim isečcima. Predavač je pisac, filmski kritičar, publicista i stručnjak za poetiku horora dr Dejan Ognjanović.

Ulaz je slobodan, ali zbog organizacionih razloga, molimo vas da svoje prisustvo potvrdite putem e-mail adrese info@euinfo.rs.

Sedam dana kasnije, 22. jula u 17.30h na istom mestu, očekuje vas izbor austrijskih kratkih filmova “Österreichische Kurzfilmschau” – Austrijske filmske akademije.

Filmski ponedeljak nastao je iz želje da evropski film približimo gledaocima kroz analizu evropske kinematografije iz ugla filmskih kritičara, reditelja, glumaca i producenata.

Istovremeno, Festival evropskog filma je na turneji, pa su se sa dostignućima evropske kinematografije upoznali

Događaje organizuju EU info centar u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, Austrijskim kulturnim forumom i EUNIC-om uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.