U novom izdanju projekta Evropske asocijacije festivala – Evropa za festivale, festivali za Evropu (EFFE), festivali iz Srbije imaju priliku da dobiju Etiketu za kvalitet i tako budu upisani na evropsku mapu.

To znači i mogućnost da konkurišu za nagrade, rečeno je na prezentaciji u EU info centru a organizatori festival pozvani su da se prijave.

“U prošlom ciklusu 2015/16. godine, 22 festivala iz Srbije već su dobili etiketu, nadam se da će i u ovom još bar toliko”, rekao je na predstavljanju EU info centru zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Benedikt je ukazao da je Srbija zemlja festivala i da je ta scena živa i u Beogradu i čitavoj zemlji, što je njen veliki adut.

Prema njegovim rečima, u teškom trenutku za Evropu, važno je da kultura ne zaostaje, jer ona može biti veza za sve ostale oblasti društva.

Partnerska orghanizacija ArtLink je kontakt tačka za Zapadni Balkan kojoj se do 17. februara mogu prijaviti festivali  Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore i Albanije.

Predstavnica Jovanka Višekruna Janković rekla je da je Srbija jedina nečlanica EU čiji festivali već imaju Etiketu EFFE, a u novom ciklusu mogu i da apliciraju za 12 evrospkih nagrada.

“Ono što ta etiketa festivalima donosi je veća vidljivost, oni bivaju umreženi na evrospkom nivou i međusobno sarađuju, a to je korak bliže sponzorima i donatorima”, ukazala je ona, navodeći da projekat nije elitistički, već otrvara vrata i malim, lokalnim festivalima.

Tri kriterijuma koje treba da ispunjavaju, osim umetničkog kvaliteta, koji se podrazumeva su i lokalni i međunarodni koncept i razvoj publike.

Kako je objasnio šef deska programa Kreativna Evropa Dimitrije Tadić poenta je razvoj publike, da se uključe građani, s obzirom na to da nivo publike koja učestvuje u kulturnim sadržajima alarmantno opada.

Prema njegovim rečima, cilj projekta je zajednički nastup evropske kulture u sve većoj konkurenciji Amerike i Azije.

Prijave i informacije o ovom projektu nalaze se na: effe@artlink.rs i www.effe.eu