Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info kutak Niš drugu godinu zaredom podržavaju festival umetničke muzike ,,Constantinus’’ koji se održava od 22. do 24. septembra u Sali Simfonijskog orkestra u Nišu. Publika će potpuno besplatno biti u prilici da uživa u pet koncerata klasične i džez muzike, najavili su organizatori na konferenciji za medije održanoj u EU info kutku u Nišu.

,,Osmi po redu Constantinus otvaramo u petak od 20 sati memorijalnim koncertom u čast velikog srpskog kompozitora, violiniste i prvog profesora Muzičke akademije u Beogradu, Petra Stojanovića čime obeležavamo 140 godina od njegovog rođenja. Prvi put će publika biti u prilici da čuje njegove kompozicije koje ćemo izvesti ja na violini i pijanista Bojan Mladenović’’, najavio je direktor festivala Igor Aleksić. Iste večeri nastupiće i klavirski kvintet Altro senso koji čine članovi Beogradske filharmonije. U subotu od 18 časova u sali Simfonijskog orkestra u Nišu ljubiteljima muzike predstaviće se trinaestogodišnja violonistkinja Veronika Mona Bogić iz Beograda, ovogodišnja laureatkinja nagrade Constantinus koja se dodeljuje najperspektinijim mladim muzičarima mlađim od 18 godina, uz klavirsku pratnju Biserke Marković. Iste večeri od 21 sat nastupa Misty jazz kvintet u čast čuvenog niškog muzičara i profesora Bratislava Bate Anastasijevića, preminulog pre 25 godina.

Poslednje večeri festivala od 18 sati nastupa laureat nagrade Constantinus iz 2012. godine, pijanista Vladimir Aćimović koji je, iako ima tek 15 godina stipendista Internacionalne muzičke akademije u Lihtenštajnu, a osvojio je i veliki broj prvih nagrada na takmičenjima u Srbiji, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Italiji i Češkoj. ,,Od svih dosadašnjih priznanja najznačajnija mi je prva nagrada na takmičenju “Virtuosi per musica di pianoforte” u Češkoj. Ponosan sam i na svoj solistički nastup sa Predsedničkim orkestrom Ruske Federacije u moskovskom Kremlju’’, prisetio se 15-godišnji klavirski virtuoz. Poslednji će na festivalu nastupiti, u nedelju od 21 sat džez sastav Naiss blue koji će na ovom festivalu premijerno koncertno promovisati svoj drugi CD na kome se nalaze džez obrade filmske muzike Zorana Simjanovića. ,,Reč je o muzici iz čuvenih domaćih filmskih ostvarenja – Boško Buha, Maratonci trče počasni krug, Anđeo čuvar, Sabirni centar. CD je regionalna izdavačka kuća Menart pa ćemo imati odjeka i u komšiluku, a ova muzika je, svakako, bliska ljudima u regionu’’, istakao je osnivač Naiss blue sastava Marijan Cvetanović.

Od samog osnivanja 2010. godine, festival Constantinus uživa podršku Grada Niša, a nadležni najavljuju i mogućnost da se ova manfestacija koja promoviše umetničku muziku uvrsti u kalendar gradskih manifestacija.

Kroz saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji i EU info kutkom Niš, ,,Constantinus’’ će i nakon 24. septembra nastaviti svoj život. ,,Planiramo da u tri niške škole organizujemo koncerte na kojima će svirati muzičari koji su do sada nastupali u okviru Constantinusa. Koncert će biti namenjem mlađim osnovcima u cilju popularizacije klasične muzike’’, najavila je Marija Marinković iz niškog EU info kutka.