Festival evropskog filma u Šapcu otvoren je sinoć filmom Palme, švedskim dokumentarnim filmom o ubijenom premijeru Ulofu Palmeu.

Festival je ispred Delegacije EU u Srbiji otvorio Rišard Maša naglasivši veliku važnost institucija poput Kulturnog centra Šabac u promociji i unapređenju kulture i kulturne ponude u ovom gradu.

Do 2. juna u Kulturnom centru Šabac biće prikazano 8 filmova u teminima 19 i 21h. Festival će se i u ovom gradu nastaviliti u septembru i oktobru.

Domaćim ostvarenjem “Smrdljiva bajka” i danskom dramom “Na ulici ispod vode” zatvoren je Festival evropskog filma u Nišu. Nišlije su tokom osam dana festivala iskazale zavidno interesovanje za kinematografiju starog kontinenta.

,,Ove godine je Festival evropskog filma  u Nišu imao najbogatiji i najambiciozniji filmski program tokom sedam godina održavanja. Publike nije nedostajalo ni u danima kada su prikazivane po tri projekcije u Niškom kulturnom centru’’, ocenio je urednik filmskog programa NKC-a Dejan Dabić.

Tokom osam dana festivala u Nišu je prikazano 18 filmova iz 17 država članica Evropske unije i Srbije. Osim u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Šapcu festival će biti održan i u Valjevu, Prijepolju, Prokuplju i Negotinu. Festival evropskog filma organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji I EU info centar u saradnji sa ambasadama zemalja članica i njihovim kulturnim centrima.