Festival evropskog filma nastavlja turneju po Srbiji. Nakon Vranja i Leskovca, festival stiže u Šabac, gde će publika u Kulturnom centru moći od 24. do 29. juna da pogleda šest filmova evropske kinematografije. Program će zvanično biti otvoren u ponedeljak 24. juna od 21h, projekcijom španskog filma “Ćutanje drugih” koji je nastao pod producentskom palicom braće Almodovar.

Festival evropskog filma, osmu godinu zaredom donosi najnovija evropska filmska ostvarenja u bašte, bioskope na otvorenom, EUteka biblioteke i kulturne centre širom Srbije. Do kraja avgusta, putujući Festival evropskog filma gostuje u devet gradova sa šest filmova, a nakon toga će biti uključen još veći broj filmova najbolje evropske produkcije, koje će srpska publika biti u prilici da vidi tokom jeseni.

Ulaz je kao i svake godine, besplatan u svim gradovima. Kompletan raspored u Šapcu, kao i opise filmova možete naći OVDE.  Šabačka publika će u periodu od 24. do 29. juna moći svake večeri da pogleda po jedan film u terminu od 21h.

Nakon Šapca, festival putuje u Niš (Oficirski dom, 4-6. jul), Novi Sad (Brod teatar, 8-13. jul), Kragujevac (Kulturni centar, 15-20. jul), Ćićevac (Biblioteka, 23-28. jul), Smederevo (Dunavski park, 1-10. avgust) i Zemun (Veliki trg, 18-23. avgust)

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju. Festival u Šapcu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa Kulturnim centrom Šabac.

***

#EUzaTEBE – naziv je krovne kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Tokom kampanje, u fokusu će biti ono što je do sada postignuto na projektima u raznim oblastima, od kulture, energetike, poljoprivrede do zaštite životne sredine, obrazovanja, podrške civilnom društvu, saobraćaju i mnogih drugih.

Od 2001. godine, Evropska unija je uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u Srbiji.

Sve događaje možete pratiti na veb-sajtu kampanje http://europa.rs/eu-za-tebe/ i festivala https://euinfo.rs/tag/festival-evropskog-filma/ kao i na društvenim mrežama putem haštagova: #EUfilmFest#EUzaTEBE.