Šesti Festival evropskog filma, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info centra i u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU, počeće u ponedeljak, 8. maja u Novom Sadu projekcijom najnagrađivanijeg srpskog filma prošle godine “Dnevnik mašinovođe”.

Festival, čije se otvaranje tradicionalno organizuje u okviru proslave Dana Evrope, u maju i junu biće održan u pet gradova – Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Negotinu i Šapcu. Na repertoaru je 15 filmova – naboljih ostvarenja savremene evropske produkcije.

Svečano otvaranje i projekcija prvog filma, domaćeg ostvarenja “Dnevnik mašinovođe” scenariste i reditelja Miloša Radovića biće održani u ponedeljak u Kulturnom centru Novog Sada s početkom u 18.30h.

Gledaoci u Novom Sadu a potom i Nišu i ostalim gradovima moći će da vide i filmove iz Nemačke, Holandije, Bugarske, Belgije, Francuske, Hrvatske…

Letnji deo festivala završava se u Šapcu 17. juna projekcijom portugalskog filma “Smrt Karlosa Gardela”.

Kao i 2016, i ove godine Festival evropskog filma biće održan u dva dela: letnjem tokom maja i juna i jesenjem u oktobru. Jesenji deo festival biće održan u Beogradu, u EU info centru.

Za više informacija posetite našu Fejsbuk stranicu, a program za svaki grad pojedinačno pogledajte na linkovima ispod.

Zvanični hashtag je #EUfilmFest.

Program Festivala evropskog filma u Novom Sadu dostupan je ovde.
Program Festivala evropskog filma u Nišu dostupan je ovde.
Program Festivala evropskog filma u Leskovcu dostupan je ovde.
Program Festivala evropskog filma u Negotinu dostupan je ovde.
Program Festivala evropskog filma u Šapcu dostupan je ovde.

Facebook događaji:
Novi Sad: https://www.facebook.com/events/457545977922775/
Niš: https://www.facebook.com/events/1279975375385662/

Spisak filmova:

Dnevnik mašinovođe (Srbija, 2016, 85 min) KOMEDIJA

Svaki mašinovođa, tokom svoje profesionalne karijere, nenamerno ubije 20-30 ljudi. Žrtve su obično samoubice, nepažljivi, pijani, ili samo odsutni ljudi. Ovo je tragična komedija o nevinim ubicama i njihovim životima. (Pogledajte trailer)

 

 

 

 

 

 

Europe, she loves (Nemačka, 2016, 100 min) DOKUMENTARNI

Film o politici ljubavi. Evropa je na ivici socijalne i ekonomske promene bliska viziji četiri para, koji se u svakodnevnom životu suočavaju sa borbom za život, decu, a sve to između šarma, seksa i mnogo strasti. (Pogledajte trailer)

 

 

 

 

 

 

Flying Home (Belgija, 2014, 95 min) DRAMA, ROMANSA

Kolin Montgomeri, biznismen sa Vol Strita dobio je zadatak da pregovara posao sa bogatim šeikom sa rokom od nedelju dana, inače će izgubiti posao. Da bi impresionirao šeika, odlazi u Belgiju na trku golubova. Sve se menja kada se na putu zaljubi u unuku vlasnika golubova… (Pogledajte trailer)

 

 

Član porodice (Family member, Kipar, 2015, 104 min) DRAMA

Đorđe i Sofija pokušavaju da se izbore sa finansijskim problemima. Deda im pomaže od svoje penzije. Kada deda iznenada umire, oni odlučuju da ćute o tome kako bi i dalje dobijali njegovu penziju. (Pogledajte trailer)

 

Sloboda pod teretom (Freedom under Load, Slovačka, 2016, 61 min) DOKUMENTARNI

Sa stotinu kilograma na leđima suočavaju se sa olujama, mećavama i dubokim snegom. U ovom filmu upoznaćete se sa najstarijom generacijom nosača na planini High Tatras, koji se penju sa zalihama na leđima svaki dan. Otkrivamo zašto su izabrali ovakav način života i zašto oni ostaju poslednji Mohikanci na evropskom kontinentu. I možda ćemo saznati nešto više o sopstvenom teretu koji nosimo. (Pogledajte trailer)

 

Halimin put (Hrvatska, 2012, 93 min) DRAMA

Dirljiva priča o dve žene koje dele jedno majčinstvo u posleratnoj bosanskoj Krajini, tačnije, priča o dobroćudnoj Halimi koja pokušava pronaći svog nestalog sina, svesna kako je jedini način da uspe u svojoj nameri taj da pronađe svoju nećaku koja je s njim na poseban način povezana, a koju niko nije video već dvadesetak godina… (Pogledajte trailer)

 

Istrajnost (La permanence, Francuska, 2016, 96 min) DOKUMENTARNI

Tema filma je aktuelna migrantska kriza u Evropi. (Pogledajte trailer)

 

 

 

 

 

 

 

Noć od 1000 sati (Night of a 1000 Hours, Austrija, 2016, 92 min) MISTERIJA, TRILER

Jedna noć, jedno ubistvo – zabranjena strast i velika porodična tajna. Kada se porodica Ulih okupi jedne večeri, i mrtvi se pojavljuju iz prošlosti. Dok se rođaci bore za kontrolu nad porodičnim poslom, „umrli“ preci otkrivaju kako je bogatsvo porodice zapravo stečeno. (Pogledajte trailer)

 

 

 

 

 

Tišina (Silent, Grčka, 2015, 92 min) DRAMA

Mlada operska pevačica pokušava da vrati svoj glas, koji gubi usled iznenadne slabosti koja blokira njen mozak da kontroliše glas. Primorana da se vrati u Grčku, nakon života u inostranstvu, ona je uverena da je njena karijera završena. (Pogledajte trailer)

 

25-ti čas (The hours of the Lynx, Danska, 2013, 100 min) DRAMA

Sveštenica Helen saznaje da psihijatar koji je tražio pomoć od nje, možda nije bio baš sasvim iskren o svom radu sa suicidalnim ubicom. (Pogledajte trailer)

 

 

 

Stokholmske priče (Stokholms stories, Švedska, 2013, 97 min) DRAMA

“Stokholmske priče” je drama koja prati živote petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom 5 kišnih dana u novembru. Koliko nam je svetla potrebno da bismo videli jedni druge? Koliko mraka da bismo se usudili na susret? (Pogledajte trailer)

 

 

 

 

 

 

Rijaliti (Reality, Italija, 2012, 117 min) DRAMA

U fokusu filma je svet rijaliti programa koji prati priču napolitanskog ribara Lućana, koji postaje opsednut učešćem u Grande Fratello, italijanskoj verziji Velikog brata. (Pogledajte trailer)

 

 

 

 

 

 

 

Hod po vatri (Stapki v oganya/Steps in the fire, Bugarska, 2015, 50 min) DOKUMENTARNI

Prvi dokumentarni 3D bugarski film govori o starom običaju hodanja po užarenom uglju. (Pogledajte trailer)

 

 

 

 

 

 

 

Iznenađenje (The surprise, Holandija, 2015, 111 min) ROMANSA, KOMEDIJA

Utučeni milioner potpisuje ugovor sa jednom kompanijom kako bi okončao svoj život kad najmanje očekuje. Dok bira svoj kovčeg, sreće mladu ženu koja radi isto to i oni se odmah zaljubljuju jedno u drugo. Problem nastaje, kada oni pokušavaju da ponište ugovore koje su potpisali. (Pogledajte trailer)

 

 

Smrt Karlosa Gardela (A morte de Carlos Gardel, Portugalija, 2011, 85 min) DRAMA

Baziran je na romanu koji je napisao Antonio Lobo Antunes, jedan od najznačajnijih portugalskih pisaca. Nuno je mladi narkoman u komi. Tokom 2 dana on balansira između života i smrti. Svaki od njegovih rođaka evocira ličnu mrežu uspomena. Njegov otac Alvaro, okupiran tangom, odbija da prihvati realnost i meša imitatora sa svojim omiljenim tango pevačem Karlosom Gardelom. Splet ukršenih nedostataka i neispunjenih želja, gde uvek postoji latentna krivica, vodi nas kroz prošlost i sadašnjost Nuna i njegove porodice. (Pogledajte trailer)

 

 

 

 

Deca hotela Amerika (The Children from the Hotel America, Litvanija, 1990, 88 min) DRAMA

Film se vrti oko života tinejdžera u sovjetskoj Litvaniji. Protagonisti filma su ljubitelji rokenrola, muzike koja je zabranjena u SSSR-u i koji su zainteresovani za hipi pokret, tajno slušajući radio Luksemburg. Žive u kući koja je ranije bila hotel, pod nazivom “Amerika”. Nemiri u Kaunasu utiču na njih jer su oni direktno uključeni. Nakon njihovog pokušaja da pošalju pismo Radio Luksemburgu, tinejdžeri postaju osumnjičeni od strane KGB. (Pogledajte trailer)