Festival evropskog filma već šestu godinu za redom donosi najbolje filmove savremene evropske produkcije u gradove širom Srbije.

Nakon uspešno održanih projekcija tokom 2017. godine u čak devet gradova, Festival evropskog filma seli se u Novi Pazar.

Ljubitelji sedme umetnosti moći će da uživaju u najnovijim ostvarenjima evropske kinematografije u periodu od ponedeljka, 15. januara, sve do subote, 20. januara 2018. godine.

Tokom šest festivalskih dana biće prikazano šest filmova iz iz Danske, Francuske, Grčke, Kipra, Slovačke i Švedske. Sve projekcije počinju u 20.00h, a festival se održava u Svečanoj sali Kulturnog centra Novi Pazar.

Ulaz je besplatan! Za više informacija obratite se putem e-maila marija.stevuljevic@euinfo.rs ili domkulture_np@yahoo.com. Festival evropskog filma #EUfilmFest se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije, EU info centra i Kulturnog centra Novi Pazar u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji. 

Raspored projekcija:

𝟭𝟱. 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿 𝗣𝗢𝗡𝗘𝗗𝗘𝗟𝗝𝗔𝗞

– 20.00 𝗦𝘁𝗼𝗸𝗵𝗼𝗹𝗺𝘀𝗸𝗲 𝗽𝗿𝗶č𝗲 (Stokholms stories, Švedska, 2013, 97 min) DRAMA

„Stokholmske priče“ je drama koja prati živote petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom 5 kišnih dana u novembru. Koliko nam je svetla potrebno da bismo videli jedni druge? Koliko mraka da bismo se usudili na susret? (Pogledajte trailer)

𝟭𝟲. 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿 𝗨𝗧𝗢𝗥𝗔𝗞

– 20.00h 𝗞𝗹𝗷𝘂č𝗲𝘃𝗶, 𝗸𝘂ć𝗮, 𝗼𝗴𝗹𝗲𝗱𝗮𝗹𝗼 ((NØGLE HUS SPEJL, Danska, 2015, 92 min) DRAMA, ROMANSA

Režija: Michael Noer
Lily i Max su u braku više od 50 godina. Sada žive u staračkom domu, pošto je Maxu nakon šloga potrebna stalna nega. Lily je uvek stavljala Maxove potrebe na prvo mesto. Međutim, u sobu pored se doseljava novi stanar staračkog doma, koga zovu Pilot. Nekonvencionalan i pun života, Pilot odmah šarmira Lily. Lily se zaljubljuje, ali to nailazi na osudu i njene porodice i ostalih stanovnika doma. Uprkos nerazumevanju okoline, Lily odlučuje da se bori za slobodu i bekstvo iz nevidljivog zatvora na koji ju je život osudio. (Pogledajte trailer)

𝟭𝟳. 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿 𝗦𝗥𝗘𝗗𝗔

– 20.00h 𝗧𝗶š𝗶𝗻𝗮 (Silent, Grčka, 2015, 92 min) DRAMA

Režija: Yorgos Gkikapeppas
Mlada operska pevačica pokušava da vrati svoj glas, koji gubi usled iznenadne slabosti koja blokira njen mozak da kontroliše glas. Primorana da se vrati u Grčku, nakon života u inostranstvu, ona je uverena da je njena karijera završena. (Pogledajte trailer)

𝟭𝟴. 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿 Č𝗘𝗧𝗩𝗥𝗧𝗔𝗞

– 20.00h 𝗦𝗹𝗼𝗯𝗼𝗱𝗮 𝗽𝗼𝗱 𝘁𝗲𝗿𝗲𝘁𝗼𝗺 (Freedom under Load, Slovačka, 2016, 61 min) DOKUMENTARNI

Režija: Pavol Barabáš 
Sa stotinu kilograma na leđima suočavaju se sa olujama, mećavama i dubokim snegom. U ovom filmu upoznaćete se sa najstarijom generacijom nosača na planini High Tatras, koji se penju sa zalihama na leđima svaki dan. Otkrivamo zašto su izabrali ovakav način života i zašto oni ostaju poslednji Mohikanci na evropskom kontinentu. I možda ćemo saznati nešto više o sopstvenom teretu koji nosimo. (Pogledajte trailer)

𝟭𝟵. 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿 𝗣𝗘𝗧𝗔𝗞

– 20.00h 𝗩𝗶𝗱𝗲𝘁𝗶 𝘀𝘃𝗲𝘁 (Voir du pays, Francuska, 2016, 102 min) DRAMA


Režija: Delfin Kulen, Miriel Kulen

Dve mlade devojke u vojnoj službi, Aurora i Marin, se vraćaju iz Avganistana. Sa svojim vojnim sektorom provešće tri dana na Kipru medju turistima, u hotelu sa pet zvezdica, u onome što vojska naziva hiperbarična komora, kako bi «zaboravile rat», međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja… 
Prema zvaničnom izboru filmskog festivala u Kanu 2016, ovo je drugi film sestara Kulen, posle filma „ 17 devojaka“. (Pogledajte trailer)

𝟮𝟬. 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿 𝗦𝗨𝗕𝗢𝗧𝗔

– 20.00h Č𝗹𝗮𝗻 𝗽𝗼𝗿𝗼𝗱𝗶𝗰𝗲 (Family member, Kipar, 2015, 104 min) DRAMA

Režija: Marinos Kartikkis
Đorđe i Sofija pokušavaju da se izbore sa finansijskim problemima. Deda im pomaže od svoje penzije. Kada deda iznenada umire, oni odlučuju da ćute o tome kako bi i dalje dobijali njegovu penziju. (Pogledajte trailer)