Delegacija EU u Srbiji i novosadski EU Info Point i ove godine podržali su Grad Zrenjanin u organizaciji manifestacije „Evropsko selo“, kojom se, pre svega među mladima, promovišu različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa, kao i solidarnost, tolerancija, zajedništvo i druge vrednosti na kojima ona počiva.

„Evropskom selu“ najviše doprinose učenici zrenjaninskih osnovnih škola, koji tokom cele godine pripremaju kulturno-umetnički program i štandove na kojima na zanimljiv, edukativan i zabavan način predstavljaju države članice Evropske unije, njihove kulture, običaje i tradiciju.

Zamenica ambasadora Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar otvorila je ovu manifestaciju, koja se u Zrenjaninu održava po sedmi put, na centralnom gradskom trgu. Ona je istakla njen značaj i izrazila nadu da će se i Srbija u bliskoj budućnosti pridružiti zajednici evropskih država.

„Na mladima svet ostaje. Potrebno ih je podržavati i edukovati o tome kakvo je okruženje kojem se njihova država približava i koje vrednosti to novo okruženje promoviše. Mislim da se vaš grad time može ponositi i na tome vam možemo čestitati, i ne samo gradu, već i školama, učiteljima i prvenstveno deci i školarcima koji su ovome učestvovali“, rekla je ona.

Otvaranju „Evropskog sela“ prethodilo je finalno takmičenje školaraca u kvizu „Koliko poznajemo EU“, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, u kom su učestvovali učenici – predstavnici osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina. Delegacija EU u Srbiji i EU Info Point Novi Sad organizovali su takmičenje i dodelili svim učesnicima simbolične nagrade. Pored toga, tri najbolje plasirana učenika osvojili su vredne nagrade za svoje škole. Prvo mesto osvojio je Ognjen Kostić iz OŠ „Žarko Zrenjanin“, a njegovoj školi biće uručen kompjuter, drugoplasirani Aleksa Kostadinov iz OŠ “Petar Petrović Njegoš” za svoju školu osvojio je projektor i platno, a na trećem mestu našao se Mihajlo Atanacković iz OŠ “Vuk Karadžić”, koja će, zahvaljujuću Mihajlu, dobiti štampač.

Nagradne vaučere pobednicima je uručila zamenica ambasadora Mateja Norčič Štamcar, a nakon toga, u pratnji gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, ambasadora Republike Bugarske Ratka Vlajkova i ambasadora Kraljevine Danske Andersa Kristijana Hougarda obišla je šarolike štandove „Evropskog sela“. Zajedno sa njima, “Evropskim selom” prošetali su i državna sekretarka Ministarstva za evropske integracije Anja Rović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Nebojša Vojnović i direktorka Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine Vidosava Enderić.

Share and Enjoy !

0Shares