Maj mesec biće u znaku Dana Evrope, te je EU info kutak u Novom Sadu, zajedno sa lokalnim partnerima pripremio brojna dešavanja i sadržaje.

Na sam Dan Evrope 9. maja, u Gradskoj biblioteci Danilo Kiš održava se radionica za učenike sedmog razreda OŠ “Žarko Zrenjanin” iz Novog Sada. Ovom radionicom želimo osnovcima da predstavimo ključne koncepte i dostignuća Evropske unije na zabavan i kreativan način. Kvizom „Koliko dobro poznajemo EU?“ biće motivisani i ohrabreni da usvoje i razumeju moto Evropske unije „JEDINSTVENI U RAZLIČITOSTI“.

Petak, 10. maj tradicionalno je rezervisan za Evropsko selo u Zrenjaninu. To je centralna proslava Dana Evrope koju osmu godinu organizujemo zajedno sa Gradom Zrenjaninom. Manifestacija se održava na centralnom gradskom trgu, gde će štandovi biti postavljeni tako da svaki predstavlja jednu od zemalja EU. Sadržaj svakog štanda čine učenici i njihovi nastavnici iz svih 28 škola u opštini Zrenjanin, a po jedan učenik svake škole učestvuje u takmičenju znanja „Koliko dobro znamo EU“ koje se održava istog dana.

Već 11. maja počinje Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, a 14. maja nas čekaju međunarodni poslovni skupovi AgroB2B @ Nsfair.  Ovaj događaj će povezati proizvođače i trgovce hranom i pićima u cilju podsticanja poslovne saradnje kroz razmenu prehrambenih proizvoda sa stranim zemljama i kroz povezivanje proizvodnje i zajedničkih ulaganja. Na sajmu nas očekuju i brojni drugi sadržaji kao što su dan EU na štandu projekta, promocija IPARD programa i doprinosa EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, te 17. maja „EUIC na Novosadskom sajmu“- prezentacija uspešnih startap kompanija u oblasti proizvodnje hrane.

15. maj je rezervisan za učenike Karlovačke gimnazije gde ćemo održati radionice „Erasmus in schools“, kako bismo upoznali đake sa programom Erasmus+. Ista radionica održaće se 22. maja u Srednjoj ekonomskoj školi, te 29. maja u gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu.

„Kreativna Evropa“ radionica o promociji društvenih medija za kulturne institucije i organizacije rezervisana je za 16. i 17. maj. Teme radionice će biti kako koristiti društvene medije na najbolji mogući način promovisati kulturne aktivnosti i steći publiku.

Izložba „Programi EU- šansa za sve“  svečano se otvara 21. maja u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, a trajaće do kraja meseca.  Izložba obuhvata fotografije uspešnih projekata finansiranih od strane EU koji se realizuju u Srbiji.

Ovogodišnja krovna kampanja Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu realizuje se pod nazivom #EUzaTebe, sa idejom da se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.