Publika u Nišu imaće mogućnost da i ove godine gleda neke od najboljih evropskih filmova. Od 4. do 6. jula u Oficirskom domu će biti održan Festival evropskog filma. Svake večeri će biti prikazana po dva filma evropske kinematografije, u terminima od 20:30h i 22:30h.

Niš će biti četvrta stanica na turneji Evropskog filmskog festivala ove godine. Prethodno je festival zvanično započeo turneju u Vranju, a nakon toga gostovao u Leskovcu i Šapcu.

O ovogodišnjem festivalu u Nišu, na konferenciji za novinare govorili su Danijela Vučić iz EU info kutka, Ivana Ilić Stojadinović iz Media i reform centra i Dejan Dabić iz Niškog kulturnog centra.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je Niš nezaobilazna stanica na Festivalu evropskog filma i izuzetno je značajno što svake godine ima sve više publike u našem gradu“ ističe menadžerka EU info kutka u Nišu Danijela Vučić.

Festival će u Nišu biti zvanično otvoren projekcijom filma „Ćutanje drugih“ koji je na programu 4. jula od 20:30h. Od ukupno šest filmova, tri su dokumentarna, a tri igrana.

Analizirajući filmove koji su na repertoaru festivala, filmski kritičar Dejan Dabić naveo je da su teme o kojima se govori u ovih šest ostvarenja goruća i vrlo značajna pitanja za Evropu. Dabić je dodao da svi filmovi imaju reference međunarodnih festivala, što im daje dodatno na značaju.

Precizan raspored projekcija u Nišu, kao i opise filmova možete naći na ovom linku.

Ulaz je kao i svake godine, besplatan u svim gradovima. Sve projekcije su na otvorenom, u bašti Oficirskog doma u Nišu. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, filmovi će biti prikazani u sali Oficirskog doma.

Nakon Niša, turneja se nastavlja odlaskom u Novi Sad (Brod teatar, 8-13. jul), Kragujevac (Kulturni centar, 15-20. jul), Ćićevac (Biblioteka, 23-28. jul), Smederevo (Dunavski park, 1-10. avgust) i Zemun (Veliki trg, 18-23. avgust)

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju. Festival u Nišu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa Niškim kulturnim centromMedia i reform centrom i Francuskim institutom u Nišu.

***

#EUzaTEBE – naziv je krovne kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Tokom kampanje, u fokusu će biti ono što je do sada postignuto na projektima u raznim oblastima, od kulture, energetike, poljoprivrede do zaštite životne sredine, obrazovanja, podrške civilnom društvu, saobraćaju i mnogih drugih.

Od 2001. godine, Evropska unija je uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u Srbiji.

Sve događaje možete pratiti na veb-sajtu kampanje http://europa.rs/eu-za-tebe/ i festivala http://euinfo.rs/tag/festival-evropskog-filma/ kao i na društvenim mrežama putem haštagova: #EUfilmFest#EUzaTEBE.