Evropska asocijacija festivala i Artlink organizuju prezentaciju novog projekta EFFE, Ptretraživača za festivale 11. februara u EU Info centru, Kralja Milana 7, sa početkom u 11:00 časova.

Na prezentaciji će govoriti Kathrin Deventer, generalna sekretarka Evropske asocijacije festivala. g. Paul Henri Presset iz Delegacije EU i Jovanka Višekruna Janković, u ime ArtLink-a koji je Hub u EFFE projektu za Srbiju i zemlje regiona.

Evropska asocijacija festivala poziva evropske festivale da se prijave za EFFE etiketu 2019/2020, pokazujući svoju angažman na polju umetnosti, saradnje sa lokalnim zajednicama i međunarodnu otvorenost.

EFFE etiketa je etiketa kvaliteta za izuzetne umetničke festivale.

EFA, u saradnji sa partnerima, EFFE habovima, i Evropskom komisijom povezuje evropske festivale i predstavlja ih širokoj publici pomoću novog internet Pretraživača za festivale.

Festivalski pretraživač je internet pretraživač namenjen publici da otkrije sve umetničke festivale od muzike do pozorišta, ulične umetnosti, plesa, literature…. širom Evrope.

To će biti vodič za publiku, ljubitelje festivala, festivalske menadžere, umetnike, putnike, novinare, blogere, tvorce politika, gradske urbaniste, širom Evrope i njenog raznovrsnog kulturnog prostora. On je potekao iz festivalske zajednice koja ga i usmerava uz pomoć EU.

Pored EFFE etikete, međunarodni žiri će dodeliti i EFFE nagrade izabranim ostvarenjima i dostignućima u okviru festivalske zajednice.

Sledeće izdanje će se održati u septembru 2019. godine u Centru lepih umetnosti u Briselu.

U prošlom izdanju među nagrađenim festivalima bio je i Festival evropskog filma Palić.

Dobitnici EFFE etiketa i Nagrade imaju neposrednu korist od toga što njihov rad i vrednosti koje zastupaju prepoznaje festivalska zajednica, ali i povećanu vidljivost, nove mogućnosti za umrežavanje, kako u direktnim kontaktima tako i putem interneta, kao i šire učešće u festivalskoj zajednici.