Ključevi za šest novih kuća u Loznici čiju je izgradnju finansirala Evropska unija uručeni su budućim stanarima, a preko 150 malih poljoprivrednih gazdinstava iz ovog grada dobilo je još jednu tranšu pomoći u okviru programa EU za pomoć poplavljenim područjima. Za Loznicu je u okviru ovog programa izdvojeno 790,000 evra što je ujedno i najznačajnija pomoć koju je ovaj grad dobio nakon poplava.

Zamenik šefa Evropske delegacije u Srbiji, Oscar Benedict zajedno sa Ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine prof.dr Snežanom Bogosavljević Bošković i gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrović uručio je ključeve za šest novih kuća čiju izgradnju je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći poplavljenim područjima u Srbiji.

Organizacija Arbeiter-Samariter- Bund (ASB) je sa partnerima Housing Centrom i IDC-om uspela da obnovi 20 i izgradi 6 novih kuća porodicama koje su pretrpele veliku štetu u poplavama u Loznici. Svaka kuća je opremljena novim nameštajem i belom tehnikom. Za obnovu i izgadnju privatnih kuća Evropska unija opredelila je 335 000 evra. Ključeve novih kuća porodicama Predraga Stefanovića, Dobrivoja Jovanovića, Vladimira Maksimovića, Zdravka Vasiljevića, Rada Tadića i Nade Vićić uručio je zamenik šefa Evropske delegacie Oskar Benedikt.

„U Loznici imamo ukupno šest sagrađenih kuća i dvadeset rekonstuisanih. U kućama je nov nameštaj, kreveti, frižideri, veš-mašine i ostala oprema. Pomoć EU obezbeđena je kroz Program pomoći poplavljenim područjima u Srbij, gde imamo ukupno hiljadu novih kuća, 850 rekonstruisanih i 150 novosagrađenih. Ukupan iznos pomoći EU Srbiji je više od 160 miliona evra“, rekao  je Benedikt.

Petočlana porodica Stefanović dobila je kuću od 85 m2 na novoj sigurnoj lokaciji koju je optština Loznica obezbedila za svih šest kuća izgrađene u okvriru programa EU. Porodica je nakon poplava živela u jednoj sobio od 30m2, bez osnovnih uslova za normalan život.

“Veliki odroni i klizište su mi uništili sve. Bili smo kod moje majke, svi zajedno u jednoj maloj sobi. Želeo bih da se zahvalim donaciji Evropske unije, organizaciji ASB i svim dobrim ljudima zato što nas nisu zaboravili i zato što su bili tu kada nam je najteže. Sada konačno imamo lepu, sigurnu kuću”  rekao je Predrag Stefanović.

Pored šest već igrađenih kuća u Loznici, u toku je izgradnja još 3 montažna objekata. Projekat nemačke organizacije ASB fokusira se, kako na obnovu privatnih kuća porodicama koje su pretrpele veliku štetu u poplavama, tako i na podršku malim i mikro preduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima. U Loznici je do sada pomognuto 7 malih porodičnih biznisa, ali i 8 poljoprivrednika koji su donacijom od ukupno 35 000 evra ponovo pokrenuli proizvodnju.

ASB sa partnerima Housing centrom, Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom Diva pomaže obnovu 9 opština u Srbiji i to Loznice, Šapca, Šida, Valjeva, Osečine, Ljubovije, Bajine Bašte, Malog Zvornika i Ljiga. Donacijom EU od 3.04 miliona evra obezbeđena je sanacija i izgradnja kuća za ukupno 202 porodice, 172 ekonomska granta za mala i mikro preduzeća i poljoprivredna gazdinstva, kao i pakete građevinskog materijala za obnovu 40 stradalih biznisa.

Loznica1

Istog dana, preko 150 malih poljoprivrednih gazdinstava iz Loznice koja su tokom prošlogodišnjih poplava pretrpela velike štete, danas je dobilo još jednu tranšu pomoći od Evropske unije i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Poljoprivrednici grada Loznice su prvi od 7.700 proizvođača u 24 opštine u Srbiji koji će u narednih mesec dana dobiti seme za prolećnu setvu. I ova donacija poljoprivredi deo je programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima Srbije vrednog ukupno 30 miliona evra, iz kojeg je do sada već 10.000 poljoprivrednih gazdinstava pomognuto.

Poljoprivredna gazdinstva Loznice su dobila po 200kg semena ječma za prolećnu setvu a u narednim danima će im biti isporučeno i po 300kg mineralnog đubriva u okviru ovog paketa pomoći. U sledećim paketima biće isporučena i semena stočnog graška, lucerke, deteline ili kukuruza, zajedno sa mineralnim đubrivom. Seme za prolećnu setvu će dobiti ukupno 900 domaćinstva u Loznici. Seme i mineralno đubrivo kupljeni su u Srbiji nakon javnog poziva za nabavku.

„Zadovoljna sam što danas prisustvujem isporuci paketa za prolećnu setvu malim poljoprivrednicima u Loznici“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković. „Iskreno sam zahvalna Evropskoj uniji na ovoj preko potrebnoj pomoći i FAO na njenoj blagovremenoj distribuciji pred početak setve.“

„Evropska unija, kroz program FAO, nastavlja da pomaže malim poljoprivrednicima u Srbiji u njihovim naporima da obnove gazdinstava nakon poplava i zadovoljan sam što prisustvujem petom krugu pomoći EU Loznici“, rekao je Benedikt. „Sredstva namenjena za pomoć  poljoprivrednicima su deo ukupnog fonda EU za poplavljena područja, 8 miliona evra od ukupno 30, iskoristićemo za pružanje podrške za više od 17.000 poljoprivrednih gazdinstava kako bi mogla da uspostave proizvodnju i poboljšaju kvalitet svojih života.“

„Veoma smo zahvalni EU na kontinuiranoj podršci, koja je posebno u vremenu neposredno posle poplava predstavljala ne samo materijalnu pomoć za obnovu poljoprivrednih gazdinstava, samim tim slali smo i psihološku poruku ljudima da dolaze bolji dani“, rekao je gradonačelnik  Loznice Petrović.