Evropska unija je za saniranje posledica poplava u Obrenovcu, kroz pretpristupne fondove IPA 2012, IPA 2014 i Fond solidarnosti, opredelila oko 11.1 miliona evra što je čini i najvećim donatorom ovoga grada nakon poplava 2014. godine, rečeno je na predstavljanju rezultata projekata sprovedenih u oviru pomenitih fondova.

“Na svakom koraku možemo videti veliku pomoć koju nam je Evropska unija pružila, a što je rezultat sinergije rada svih nivoa vlasti, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjma, donatora i organizacija. Nakon poplava plašili smo se da će u Obrenovcu ostati samo prazne kuće, ali nam je izuzetno drago što smo uspeli, zahvaljujući donatorima, da oživimo, pa čak i modernizujemo naš grad” rekao je Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac.

Kroz program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji u Obrenovcu je sanirana šteta na 1,331 stambenih objekata, izgrađena i opremljena 41 kuća, pomognuto 371 poplavom pogođeno preduzeće, kao i 2,416 poljoprivrednih gazdinstava.

“Zahvaljujući donaciji Evropske unije, i predanom radu organizacija na terenu, četiri hiljade građana opštine Obrenovac živi u novim ili obnovljenim domovima, a preko pet hiljada učenika, profesora i drugog školskog osoblja nastavilo je da uči i radi u obnovljenim školama. Trudili smo se, ne samo da saniramo štetu nastalu nakon poplava, već i da unapredimo životne uslove građana pogođeni ovom katastrofom” objasnila je Maja Vučković Krčmar iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Evropska unija u Obrenovcu finansira i projekte prevencije poplava, što uključuje rehabilitaciju preko 64 kilometara kanala, nabavku tri nove i obnovu šest pumpi, kao i obnovu šest crpnih stanica.

“Sa sigurnošću mogu da kažem, s obzirom na okolnosti, da je ovaj program bio uspešan, na čemu treba da se zahvalimo, pre svega donatoru, ali i svim uključenim organizacijama. Sada je naš fokus na prevenciji i sprovođenju projekata koji će sprečiti štetu od budućih prirodnih katastrofa, gde je za potrebe prvencije i unapređenje sistema za zaštitu obezbeđeno 70 miliona evra” naveo je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji sprovodi sedam partnerskih organizacija – Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije Hilfe zur Selbsthilfe e.V (Help), Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB, Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska banka.

Share and Enjoy !

0Shares