Jubilarni, 50. Mokranjčevi dani u Negotinu bili su prilika da se najave ovogodišnji Dani evropske saradnje kao i da uz pomoć Delegacije EU u Srbiji Beogradska filharmonija posle 15 godina nastupi na ovom festivalu i doživi ovacije u prepunoj Sali Doma kulture. Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je posetu Negotinu iskoristio i da obiđe porodice čije su kuće stradale u poplavama prošle godine i da najavi početak realizacije novog paketa pomoći EU za sanaciju posledica poplava iz maja i septembra 2014 i prevenciju budućih poplava vredan preko 70 miliona evra.

Beogradska filharmonija i evropski horovi na Mokranjčevim danima

Nastupom Beogradske filharmonije otvoreni su 50. Mokranjčevi dani u Negotinu. U prepunoj sala Doma kulture, uz prisustvo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Davenporta, aplauzma je propraćeno izvođenje svake kompozicije u čast jednog od najvećih srpskih kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Pod dirigentskom palicom Vladimira Kulenovića Beogradska filharmonija je izvela dela Aleksandra Vujića – Srpsko kolo,Antonjina Dvoržaka – Koncert za violončelo i orkestar u H molu i Petra Konjevića – Simfonija u C molu a kao solistkinja na violončelu nastupila je Maja Bogdanović.

Dirigent Kulenović je povodom ovog koncerta istakao da je “Mokranjčeva muzika imala dubok uticaj na generacije srpskih kompozitora” i da je “u retrospektivnom pogledu, jako interesantno pratiti motive koje je Mokranjac izvukao iz naroda. Nadam se da ćemo te narodne motive držati u životu, kako kroz ponovno izvođenje Mokranjčeve (i Konjovićeve) muzike, tako i u novom stvaralaštvu sadašnjih i budućih kompozitora”, zaključio je Kulenović.

Koncert Beogradske filharmonije u Negotinu finansirala je Delegacija Evropske unije. Ambasador EU Davenport je ocenio da su 50. Mokranjčevi dani dokaz da vrhunska kultura može da živi kada ima publiku koja je podržava a da evropsku dimenziju festivala oslikava i učešće šest horova iz Evrope.

Za ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca “Stevan Mokranjac je za srpsku muziku ono što je Vuk Stefanović Karadžić bio za srpski jezik”. On je zajedno sa ambasadorom Davenportom i predsednikom opštine Negotin Jovanom Milovanovićem obišao Mokranjčevu rodnu kuću i nakon toga izjavio kako je to za njega bio “emotivni momenat”, jer je prve muzičke korake napravio u muzičkoj školi Mokranjac.

Evropa i Srbija zajedno pred izazovima izbegličke krize

Ambasador Davenport je sa ministrom Tasovcem otvorio izložbu „Umetnost bez granica“, koju je organizovala Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, u okviru obeležavanja Dana evropske saradnje i 50. Mokranjčevih dana u Negotinu. Tom prilikom ambasador je najavio da će pobednička fotografija sa izložbe biti objavljena 21. septembra, kada će i cela izložba povodom Dana evropske saradnje biti prikazana u Beogradu.

Povodom Dana evropske saradnje, šef delegacije EU u Srbiji rekao je da se „Evropa suočava s novim i velikim izazovima. Mislim da je jasno da je Srbija deo te Evrope, da deli najbolje i najviše evropske vrednosti i to smo jasno videli ovih dana u suočavanju sa migrantskom krizom“.

Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović je govoreći o važnosti saradnje sa zemljama EU rekao da “zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, opština Negotin učestvuje u programima prekogranične saradnje sa Rumunijom i Bugarskom” koji traju od 2004. Godine. Odličnu saradnju Negotin ima sa opštinom Turnu Severin u Rumuniji, istakao je Milovanović a među brojnim projektima sa Bugarskom izdvojio je “Rekonstrukciju park šume Cvećara” i “Primarnu selekciju otpada”.

Novih 10 miliona evra pomoći EU za obnovu kuća uništenih u poplavama

Boravak u Negotinu šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport iskoristio je da obiđe područje stradalo u prošlogodišnjim poplavama. Podsetio je da je „Evropska unija ove godine izdvojila novih deset miliona evra za obnovu ili izgradnju kuća oštećenih u poplavama”, u okviru programa vrednog 70 miliona evra, prvenstveno usmerenog na mere za sprečavanje novih prirodnih katastrofa.

Davenport je sa predsednikom opštine Negotin Jovanom MIlovanovićem, obišao kuće porodica Mihajlović i Jenić u koje su bile oštećene u poplavama prošlog septembra.

EU je spremna da pomogne tim porodicama kako bi se rešio njihov stambeni roblem, poručio je Davenport i podsetio da je EU do sada sagradila ili obnovila više od hiljadu kuća oštećenih u poplavama u Srbiji i pomogla više od 15 000 poljoprivrednika čija su imanja tada uništena. Posebno je istakao značaj zaštite od poplava navodeći da je jedan evro uložen u prevenciju jednak kao sedam evra uloženih za sanaciju.

Davenport i Milanović su ocenili da je neophodno da stručne komisije ponovo izađu na teren kako bi utvrdili trenutni nivo oštećenja na kućama, pošto je u mnogim slučajevima došlo do ozbiljnog pogoršanja stanja tokom vremena, pa će zbog buduće intervencije EU biti neophodno utvrditi realno stanje i kategoriju oštećenja. Danski savet za izbeglice (DRC), koji realizuje projekat EU u istočnoj Srbiji uklučiće se u ovaj posao i svoje veliko iskustvo stečeno u sanaciji posledica poplava u centralnoj Srbiji, primeniti i u opštinama istočne Srbije obihvaćene programom pomoći EU, najavio je Davenport.