Evropska unija izgradila sedam novih kuća u Obrenovcu

Sedam porodica u Obrenovcu koje su ostale bez svojih domova tokom majskih poplava, dobile su danas ključeve novih kuća koje su izgrađene i opremljene sredstvima Evropske unije. Uz renoviranje osnovnih i srednjih škola, obnovu više od 100 kuća i ostalu pomoć, EU finansira izgradnju još dve kuće u Obrenovcu koje će do kraja godine biti pod krovom.

Obrenovac-7kuca-1

„Sredstvima Evropske unije, osim izgradnje novih domova, preko UNOPSa je u Obrenovcu do sada uspešno rekonstruisano i opremljeno pet osnovnih i srednjih škola, obnovljeno više od 100 kuća, a u toku je priprema pomoći za još oko 50 domaćinstava i 30 malih i mikro preduzeća“, rekao je menadžer Projektnog centra UNOPSa u Srbiji Grem Tindal.

Porodice Ivanović, Korać i Nešić već su se uselile u svoje nove domove, dok će ostale četiri porodice do kraja nedelje dobiti nov nameštaj i ući u svoje nove kuće.

Izgradnju i opremanje ukupno devet kuća u Obrenovcu sa 253.000 evra finansirala je Evropska unija, preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS. Dve dodatne kuće, čija je gradnja nedavno otpočela, biće pod krovom do kraja godine.

U novu kuću od 80 metara kvadratnih uselila se četvoročlana porodica Slađane Ivanović, koja je dobila nameštaj i kućne aparate zahvaljujuću donaciji Evropske unije.

„Posle skoro sedam meseci, dobili smo od Evropske unije i više nego što smo očekivali. U novu kuću, danas su stigli kreveti, ormari, šporet, usisivač…“, rekla je Slađana Ivanović.

Obrenovac-7kuca-2

Novu godinu u svom domu od 60 kvadrata dočekaće i dvočlana porodica Korać.

„Iako je ova kuća nešto manja od stare koja se srušila u poplavama, mojoj supruzi i meni je sasvim dovoljna. Građena je veoma kvalitetno, dobili smo nov nameštaj i posle sedam meseci stanovanja kod familije, sada konačno imamo svoj krov“, rekao je Mile Korać.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Share and Enjoy !

0Shares