Finale Evropske škole debate

Da li onlajn nastava može da zameni tradicionalnu učionicu?

Ponedeljak, 31. avgust, od 11 sati

Da li onlajn učenje može da zameni tradicionalnu učionicu i kako će izgledati polazak u školu, pitanje je koje pokušavaju da odgonetnu brojni pedagozi, učitelji, a svakako izaziva i veliko interesovanje roditelja. Stručnjaci se slažu da je potrebno ići u korak sa vremenom i modernim alatima za učenje, jer današnji đaci gube interesovanje ukoliko im se nameću zastarele metode učenja i vaspitanja.

Cilj novih pristupa je svakako prevazilaženje puke reprodukcije, već podsticanje dece na kritičko i samostalno razmišljanje. Većina evropskih obrazovnih sistema eksplicitno je uvezala učenje i pet oblasti digitalne kompetencije, među kojima su informatička pismenost, ali i rešavanje problema, komunikacija i saradnja, kao i bezbednost na internetu.

Tokom pandemije virusa COVID-19, i u našoj zemlji imali smo prilike da vidimo kako funkcioniše učenje na daljinu – kada đak u učionicu „ulazi“ klikom računarskog miša ili daljinskog upravljača, a sve to dok su i učenici i predavači kod kuće – u okruženju koje im je poznato, udobno i prijatno. S druge strane, šta ako nije baš svakom đaku koncept kuće kao digitalne učionice prijatan?

Moderni digitalni alati pokazali su superiornost donekle, u brzini i lakoći funkcionisanja, što je svojstveno „današnjim generacijama“. Ali, šta bi moglo da zameni druženje sa vršnjacima tokom velikog odmora i vežbe u fiskulturnoj sali, umesto pred TV ekranom?

Mladi debateri i debaterke će tokom ove debate razmeniti stavove i na sledeća pitanja:

  • Da li digitalno učenje škodi društvenoj dinamici u učionici?
  • Kako biti motivisan u pohađanju nastave od kuće i kako održati red i disciplinu na onlajn času?
  • Kako nove okolnosti utiču na osetljive grupe u školama, i da li umanjuju problem vršnjačkog nasilja?
  • Na koji način profesori i nastavnici mogu zadržati autoritet, kvalitet nastave i pozitivnu radnu atmosferu, kako u učionici, tako i na daljinu?
  • Kako sve može da izgleda povratak u školu? Šta je potrebno nastavnicima, a šta učenicima da bi se postiglo najbolje u kognitivnom, socijalnom i emocionalnom smislu?

U prethodnih mesec dana održale su se tri onlajn debate, na kojima su ovogodišnji polaznici Evropske škole debate imali priliku da se javno oprobaju u nadmetanju stavova na zadate teme. Ko je bio uspešniji ocenjivao je stručni žiri, kao i glasovi publike. Tako će biti i na finlanoj debati u kojoj već učestvuju najbolji debateri i debaterke ovogodišnje Škole debate. Pratite veliko finale, uz žiri i vaš glas može odlučiti pobednike.

Biografije učesnika

Lazar Popović

Uvodničar

Pavle Đorđević

Milan Galčić

Uroš Zdravković

Luka Đorđević

Ines Savuljić

Teodora Arsenović

Milica Kravić Aksamit

Moderatorka

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja. Školu debate je u prethodnih šest godina pohađalo više od 400 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.

Share and Enjoy !

0Shares