Polaznici Evropske škole debate, koju organizuju EU info centar i debatna akademska mreža Otovrena komunikacija uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, imali su danas svoju prvu javnu debatu u Raškoj. Današnja debata organizovana je u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Raška.

Srednjoškolci su debatovali na temu uvođenja zajedničkog udžbenika istorije za sve države članice Evropske unije, a pre rasprave je posebno naglašeno da stavovi koji se iznose u debati ne predstavljaju mišljenje ni organizatora rasprave, ni njenih učesnika, već da učenici zastupaju argumentima pozicije „za“ i „protiv“.

pic-03

Zagovornici teze da sve države treba da imaju zajednički istorijski udžbenik isticali su da je EU nastala kao mirovni projekat i da ima kapacitete za nove ideje. Rekli su da se, kada već Francuska i Nemačka imaju zajednički udžbenik, takav projekat može proširiti i na ostale države EU.

Zastupajući stav u korist zajedničkog udžebnika, učesnici rasprave rekli su da treba okupiti naučnike i raditi na zajedničkom udženiku kako bi došlo do objektivnog pogleda na prošlost.

Založili su se za ukidanje granica i širenje empatije među ljudima i poručili da je to važno jer živimo u eri visoke socijalne mobilnosti.

pic-06

Zagovornici teze da države ne treba da imaju zajednički istorijski udžbenik isticali su da postoji veliki broj interpretacija i da će biti teško postići konsenzus.

Zatim, to što bi stručnjaci pisali udžbenik ne znači nužno da će biti objektivan.

Zagovornici ove teze izrazili su strah da može doći do slabljenja nacionalnog identiteta za koji su smatrali da je važan jer se mogu upoznavati druge kulture i da svaka različitost inicira debatu i raspravu i donosi nešto novo.

Gost na debati je bio i predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić, dok su kao žiri svoj stav o debati izneli Nikša Barlov, profesor filozofije iz Raške i predstavnik Centra za kulturu opštine Raška, Teo Taraniš član Tima Evropa Srbija i Ivana Dimitrijević iz Otvorene komunikacije.

Ovo je prva u nizu debata koja je organizovana u okviru Evropske škole debate. Naredna deabta održaće se u Nišu 26. marta, zatim će u aprilu biti održane debate u Boru i Kovinu, a finalan debata održaće se u Narodnoj skupštini Republike Srbije 20. maja.