Četvrta javna debata ovogodišnjeg ciklusa Evropske škole debate održaće se u Kulturnom centru u Rumi u ponedeljak 8. aprila od 13 časova. Na debati če učestvovati srednjoškolci i studenti.

Tema debate će biti: „Socijalna inkluzija – Ovaj Dom bi uveo socijalna preduzeća u sve veće opštine u Srbiji“. Učesnici su podeljeni u dva tima, jedan koji ima afirmativni stav prema temi, a drugi negativni. Rasprava se vodi argumentovano, u ograničenom vremenskom roku, a debateri su ponekad prinuđeni da brane stavove sa kojima se lično ne slažu.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, EU info kutak Novi Sad i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih 5 godina pohađalo više od 300 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 20 javnih debata. U maju svake godine, završna debata i ceremonija dodele diploma održava se u Narodnoj skupštini Republike Srbije.