Sportski dan u niškoj Tvrđavi u okviru Evropske nedelje sporta okupio je skoro pet stotina školaraca iz Niša, Pirota i Aleksinca. Ova manifestacija se od 23. do 30. septembra održava širom čitave Evrope – u 32 države i na njima učestvuje oko 10 miliona mladih sportista. Okupljenima se obratio šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Štefan Hudolin koji je deci poručio da budu aktivni, kako u sportu, tako i u životu. ,,Veoma mi je drago što prisustvujem ovoj divnoj manifestaciji, na ovoj predivnoj lokaciji, u niškoj Tvrđavi, gde pokrećemo po prvi put učešće Srbije u Evropskoj nedelji sporta’’, kazao je prisutnima Hudolin.

,,Evropsku nedelju sporta’’ u Srbiji organizuju Savez za školski sport Srbije i Olimpijski komitet Srbije pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Jovan Jovanović iz Saveza za školski sport Srbije istakao je da se sportski dani održavaju na značajnim kulturno-istorijskim lokalitetima jer je 2018. Evropska godina kulturnog nasleđa. ,,Danas nema poraženih, svi ste pobednici’’, poručio je školarcima Jovanović.

Mališani su se, pre početka zvaničnog dela, u pratnji vodiča, prošetali Tvrđavom i saznali pojedinosti iz bogate istorije ovog niškog lokaliteta. Pre početka sportskog dela programa, učenici OŠ ,,Zoran Đinđić’’ izveli su performans ,,Dobro uvek pobeđuje’’.

,,Ulaganje u sport je ulaganje u mladost i budućnost, a to nam je svima najvažnije’’, obratio se deci sekretar Sekretarijata za omladinu i sport Grada Niša Saša Šagrić.

Budući da je cilj manifestacije promocija zdravih životnih stilova, mališani, kako kažu organizatori, nisu imali zadatak da budu bolji od drugih već da budu najbolji što mogu.