I ove godine Beograd, Niš i Novi Sad učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti od 16. do 21. septembra zajedno sa više od 2.000 evropskih gradova. Ovom specifičnom kampanjom pod sloganom „Izaberi. Promeni. Kombinuj” promovišu se održivi vidovi transporta, ukazuje na izazove sa kojima se gradovi suočavaju u cilju promene ponašanja učesnika u saobraćaju i utiče na kreiranje naprednije strategije za razvoj održivog transporta za Evropu.

Tokom ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti jedan dan je posvećen delimičnom ograničavanju saobraćaja motornih vozila u gradovima a kretanje će u određenim zonama biti dopušteno samo pešacima, biciklistima, sredstvima javnog prevoza i takozvanim “čistim vozilima” (npr. električnim automobilima).

U Beogradu, Novom Sadu i Nišu organizovaće se u narednih nedelju dana pešačke zone, zone usporenog saobraćaja kao i biciklističke trke.

Od juna 2015. godine, kampanja Evropske nedelje mobilnosti usmerena je ka promociji multimodalnih putovanja. Ovogodišnja tema je „Izaberi pravu kombinaciju“ koja treba da podstakne ljude da razmišljaju o različitim vidovima prevoza koji su im na raspolaganju, i da odaberu najefikasniji način prevoza tokom putovanja.

Sve vesti o Evropskoj nedelji mobilnosti i plan aktivnosti možete pročitati ovde

MOBILITY WEEK 2015