Evropska nedelja mobilnosti je najveći događaj posvećen održivoj urbanoj mobilnosti u Evropi, a ove godine se realizuje pod sloganom „Walk with us“ uz učešće blizu 3.000 gradova. Kampanja podstiče ljude na izbor aktivnih načina kretanja ili kombinovanje hodanja i biciklizma s javnim prevozom.

Na inicijativu Evropske komisije, održava se od 2002. godine, a ovog puta biće obeležena nizom manifestacija širom kontinenta u periodu od 16. do 22. septembra.

Od kada je pokrenut događaj, Evropska nedelja mobilnosti nastoji da unapredi javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Kampanja pruža ljudima priliku da istražuju ulogu gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima za rešavanje urbanih izazova, kao što je zagađenje vazduha.

Kampanja je osmišljena sa ciljem da se stanovnicima širom Evrope predstave alternative za održivu mobilnost i objasne izazovi sa kojima se suočavaju gradovi. Svi gradovi učešćem mogu da pokažu kakve su prednosti zdravog načina života i kako se može ostvariti napredak ka boljoj mobilnosti u Evropi.

Aktivna mobilnost donosi višestruku korist – zdraviji život za pojedinca i zajednicu, manje zagađenje od štetnih gasova koje proizvode motorna vozila, a pored toga se štedi i novac ukoliko umesto automobila češće biramo da koristimo bicikl ili pešačimo.

Kampanja Evropske nedelje mobilnosti i ove godine poziva predstavnike lokalnih vlasti da iskoriste sedmicu za testiranje novih transportnih mera i dobijanje povratnih informacija od javnosti. Ova nedelja je takođe odlična prilika za lokalne aktere da se okupe i razgovaraju o različitim aspektima mobilnosti i kvaliteta vazduha, pronađu inovativna rešenja za smanjenje upotrebe automobila i emisije iz saobraćaja, testiraju nove tehnologije i mere planiranja.