Šta je Evropska nedelja mobilnosti?

Kampanja Evropska nedelja mobilnosti po prvi put je održana 2002. godine i ima za cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Kampanja daje ljudima priliku da istraže ulogu gradskih ulica i eksperimentišu sa praktičnim rešenjima za rešavanje urbanih izazova, poput zagađenja vazduha.

Nedelja mobilnosti takođe pruža savršenu priliku da se lokalnom stanovništvu predstave alternative održive mobilnosti i da se pojasne izazovi sa kojima se gradovi suočavaju. Svojim učešćem, gradovi mogu da pokažu prednosti čistijih izbora prevoza i naprave napredak ka boljoj mobilnosti u Evropi.

Više detalja

Ovogodišnja tema – Mobilnost za sve bez štetnih gasova

Tema odražava ambiciozni cilj Evropske komisije da Evropa postane ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine – odnosno da emituje onoliko ugljen dioksida koliko priroda može da apsorbuje, uklanjajući tako jedan od glavnih faktora klimatskih promena.

Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2020 naglašava se važnost pristupačnosti prevoza bez emisija i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve. Stoga, ova kampanja podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja karbonski neutralnog kontinenta.

Događaji su planirani u preko 2000 gradova i 39 država. Čak 22 grada učestvuju u aktivnostima koje koordiniše Stalna konferencija gradova i opština, a raspored aktivnosti možete pronaći ovde.

 

Kruševac – Uspešna priča

Grad Kruševac u maju ove godine dobio je nagradu Evropske nedelje mobilnosti 2019, u konkurenciji većih opština.

„Kruševac je impresionirao žiri svojim širokim spektrom aktivnosti, podržanim snažnim učešćem građana i političkom podrškom lokalne vlasti. Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2019, gradskim ulicama udahnut je novi život bez automobila, ne samo u centru – koji su preuzeli pešaci – već i u predgrađima, gde su ljudi organizovali različite aktivnosti. Lice grada je takođe promenjeno, postavljanjem novih biciklističkih staza, šetališta, javnih trgova, gradskih parkova, klupica i ljuljaški“, piše u obrazloženju te odluke.

Kruševac je i grad u kojem će početi ovogodišnje aktivnosti Evropske nedelje mobilnosti u Srbiji.

Pogledajte reportažu o Kruševcu

 

Dešavanja u Nišu

Grad Niš i EU info kutak u Nišu i ove godine zajednički učestvuju u obeležavanju manifestacije, sa ciljem da se ukaže na značaj zdravih stilova života, izbor aktivnih načina kretanja ili kombinovanje hodanja i biciklizma s javnim prevozom. Pogledajte detalje

Izazov – Samo ne autom!

Pridruži nam se u obeležavanju Nedelje mobilnosti i osvoji vredne nagrade – Bicikl, električni trotinet ili rolere! Potrebno je da se krećeš – Samo ne autom.

  1. Skini aplikaciju Endomondo na svoj mobilni telefon (sa Google Store ili App Store).
  2. Kroz aplikaciju možete napraviti novi nalog (ako već nemate postojeći), a možete se prijaviti i svojim Facebook ili Google nalogom.
  3. U polju search potražite nalog Samo ne autom 2020, i dodajte nas u prijatelje, nakon čega će vam organizator poslati poziv za učešće u izazovu koji bi trebalo da prihvatite. Izazov će onda biti vidljiv u delu “My Challenges”
  4. Kada krenete na posao i pokrenete aplikaciju, odaberite jedan od načina kretanja iz padajućeg menija aplikacije:

– Bicycle (transport) – za kretanje biciklom,

Walking – za pešačenje i električnim trotinetom

– Roller skating – za kretanje rolerima

Samim tim što u dane izazova odaberete neki od ovih načina kretanja i pritisnete dugme START, vaš rezultat se automatski beleži u izazovu Samo ne autom 2020, a tabelu možete u svakom trenutku videti odlaskom u sekcciju „My Challenges“.

Svako vaše kretanje van unapred podešenog vremena trajanja izazova (16-21. septembar 2020), aplikacija će beležiti u vašem profilu, ali ne i u samom takmičenju.

Ovo znači da ćete moći slobodno da koristite aplikaciju bez ikakvih obaveza pre i posle ovog takmičenja, a vaša kretanja u periodu pre i posle takmičenja neće biti zabeležena, i nećemo imati uvid u njih.

Ne zaboravite da nakon dolaska na posao (ili povratka sa njega), pritisnete dugme STOP i zadržite ga par sekundi dok se aktivnost ne zaustavi.

Rezultati svih učesnika biće objavljeni 22. septembra. 

Svi koji do kraja takmičenja upišu najmanje 2000 (dve hiljade) potrošenih kalorija, ulaze u krug potencijalnih osvajača nagrada. Kao što znate, imamo spremne vrednosne vaučere za tri takmičara, a njih ćemo izvući slučajnim odabirom preko sajta Random.org, kako bi izvlačenje bilo transparentno i fer.

Prvi koji bude izvučen, biće dobitnik treće nagrade. Drugi koji bude izvučen, biće dobitnik druge vrednosne nagrade, a treći izvučeni, biće dobitnik najvrednije nagrade. Sve što vam preostaje je da budete fizički aktivni (ne samo zbog nagrada već i zbog niza drugih pozitivnih efekata), a na kraju takmičenja pomalo i srećne ruke.”

Srećno!

Share and Enjoy !

0Shares