Prva evropska nagrada za Srbiju dodeljena niškom Zavodu za zaštitu spomenika kulture svečano je promovisana na multimedijalnoj izložbi ,,Staroplaninsko selo Gostuša’’ u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu. Gran pri Evropske unije i nagrada Evropa Nostra 2016. za konzervaciju kamenog sela Gostuše, osim finansijskih, donela je, kako niškom Zavodu koji ove godine slavi pola veka postojanja, tako i staroplaninskoj Gostuši mnoge druge benefite poput intenzivinije promocije sela, bogatije foto i video dokumentacije ili sanacije crkve u Gostuši.

,,Od 380 objekata u selu, čak 80% njih je danas potpuno autentično – i eksterijerskii enterijerski. Reč je o objektima građenim u suhozidu, to jest od naslaganog kamena, bez vezivnog materijala. Njihova dobra očuvanost svedoči o tome da su objekte gradili izuzetni neimari’’, ocenila je direktorka Zaoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović. Prenoseći utiske sa dodele, kako je rekla, ,,najprestižnije nagrade u Evropi u oblasti nasleđa’’, Vasić Petrovićeva je istakla da se u obrazloženju žirija navodi ,,edukativni karakter projekta i činjenica da se sa malim sredstvima postiglo mnogo’’.

gostusa-izlozba

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je, tokom svečanog otvaranja izložbe ,,Staroplaninsko selo Gostuša’’ rekao da su ,,inostrani partneri sa kojima sam se prethodnih meseci sastajao u Nišu u najvećoj meri zainteresovani za Univerzitet, obrazovanje i kulturno-istorijsko nasleđe u gradu. Tek potom dolaze priče o biznisu i investicijama’’.

Povodom pedesetogodišnjeg jubileja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i u skladu sa promocijom evropske nagrade, tokom svečanosti je održana debata ,,Koliko nam je važno kulturno nasleđe?’’. O temi su diskutovali predstavnici kulturnih ustanova jugoistočne Srbije, akademske zajednice, turistički poslenici, urbanisti, predstavnici civilnog društva. Predsednik Društva konzervatora Srbije Aleksa Ciganović je istakao da ,,nijedna država ne može zaštititi kulturno dobro ako se njena ideja fundamentalno razlikuje od građana koji žive uz ta kulturna dobra’’. Direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević je napravio paralelu između niške Medijane i zaječarske Feliks Romulijane i istakao kao ozbiljan problem to što ,,ti lokaliteti nemaju svoje upravljačko telo’’. Govorilo se i o nedovoljnoj iskorišćenosti brojnih značajnih lokaliteta poput niške Tvrđave.  Prisutni su se saglasili da je Gostuša odličan primer kako se kvalitetni rezultati postižu kada se ostvari efikasna međusektorska saradnja kao što je to na ovom primeru između Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, opštine Pirot i samih meštana sela Gostuše.

gostusa-selo

Multimedijalna izložba ,,Staroplaninsko selo Gostuša’’ u niškoj galeriji ,,Srbija’’ traje do 15. oktobra.

Share and Enjoy !

0Shares