Ovogodišnji dobitnik Evropske nagrade za književnost Darko Tuševljaković bio je gost-domaćin događaja organizovanog u EU info kutku u Nišu gde je govorio o značaju nagrade, svom stvaralaštvu, književnoj sceni u Srbiji i svetu. Nagradu, koja se dodeljuje uz podršku Evropske komisije, dobio je za roman “Jaz” u izdanju Arhipelaga, a ovim priznanjem je ovenčano još jedanaestoro književnika iz 12 zemalja učesnica programa Kreativna Evropa. ,,Najveći značaj Evropske nagrade za književnost je u tome što vaše delo ima mogućnost da izađe iz okvira jezika vaše zemlje”, kazao je autor ,,Jaza’’ i dodao mu u pisanju ovog romana nagrada nije bila motiv, te da je ,,razočaran činjenicom da književnici previše pišu zbog nagrada. Suština nagrade je da istakne delo, a funkcija da upre prst, dodatno skrene pažnju’’.

Tuševljaković očekuje da će ,,Jaz’’, iako govori o nekim domaćim temama uspeti da dopre do inostrane čitalačke publike. ,,Ne volim da pričam potpuno hermetičnu priču niti, pak, previše opštu. Roman nudi lokalnu priču vezanu za nas, a sa druge strane, deo problema junaka nosi dovoljnu dozu univerzalnosti’’, objašnjava autor.

Događaj u EU info kutku okupio je niške književnike i kulturne stvaraoce koji su, u neformalnom razgovoru, uz kafu sa evropskim književnim laureatom saznali kako se nagrađeni pisac bori sa kreativnom blokadom, koliko ljudi pročita njegovo delo pre nego se ono nađe pred izdavačem i čija bi dela preporučio kao obaveznu literaturu.

Podsetimo, Tuševljaković od 2002. objavljuje u književnim časopisima i zbirkama u Srbiji i drugim zemljama regiona. Dobitnik je nagrade Lazar Komarčić, bio je u najužim krugovima za neke od najvažnijih književnih nagrada u Srbiji a roman „Jaz“ je 2016. ušao u najuži krug za NIN-ovu nagradu, najprestižniju književnu nagradu u Srbiji.

Ovaj događaj EU info kutak organizovao je u partnerstvu sa Niškim kulturnim centrom, organizatorom Književne kolonije u Sićevu kraj Niša koja ovog septembra okuplja 13 stvaralaca iz čitave zemlje.