EU info kutak Niš Vas poziva na panel diskusiju „Evropa je prepoznala Gostušu, koliko sami prepoznajemo svoje kulturno nasleđe” koja će se održati u utorak, 28. juna od 11h u EU info kutku Niš (Voždova 5).

Panel će biti organizovan za predstavnike institucija kulture i organizacija koje se bave kulturom u Nišu sa idejom da se predstave programi Kreativne Evrope, sa posebnim akcentom na evropsku nagradu za kulturno nasleđe i Evropa nostru, kao i predstavljanje Gostuše i nagrade koji je Zavod za zaštitu spomenika dobio.

Učesnici panela biće:

  • Dimitrije Tadić, šef Deska Kreativna Evropa u Srbiji
  • Višnja Kisić, generalna sektretarka Evropa Nostre u Srbiji
  • Elena Vasić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Niš
  • Aleksandra Mirić, arhitekta/konzervator
  • Ivan Redi, osnivač fondacije „Za lepši Niš“

Studije konzervacije malog sela Gostuša na obroncima Stare planine sa oko 80 žitelja koji se bave stočarstvom, koju je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, nagrađano je prestižnom nagradom Evropske Unije i Evropa Nostre u Madridu. Na panelu ćemo se baviti značajem ove nagrade i njenom doprinosu razvoju ovog sela kao turističke destinacije ali i mogućnostima koje su pred nama da brigom o kulturnom nasleđu doprinesemo razvoju ovog dela Srbije.

U prvom delu panela, šef Deska Kreativna Evropa Dimitrije Tadić predstaviće brojne mogućnosti za apliciranje koje ovaj program nudi i nakon panela biće dostupan za konsultacije sa zainteresovanim posetiocima.