NAŠE NASLEĐE:
GDE PROŠLOST SUSREĆE BUDUĆNOST

#EvropaZaKulturu
 

U svojoj raznolikosti i bogatstvu, kulturno nasleđe nas spaja i pruža nam zajedničko razumevanje mesta u kojima živimo i koja čine veliki evropski kontinent. Od antičkog mita o Evropi do današnjeg doma za više od 500 miliona ljudi, to nasleđe pronalazimo u našim selima i gradovima, zamkovima i crkvama, umetničkim delima u muzejima, ali i u našim domovima, zanatima i bakinim kuhinjama. Kao tkivo, kulturno nasleđe nas povezuje, dajući nam pravi evropski identitet, i pomaže da izgradimo bolju budućnost za mlade generacije.

Pod sloganom „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”, Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža (EU info centar Beograd i EU info kutci u Nišu i Novom Sadu) organizuju kampanju promocije kulturnog nasleđa koja će trajati tokom čitave godine.

Više od 40 događaja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i drugim gradovima biće organizovano tokom kampanje čiji je cilj da se mesta od značaja za kulturno nasleđe približe građanima, pojača svest o zajedničkom kulturnom nasleđu i ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.

2018. godina proglašena je Evropskom godinom kulturnog nasleđa i obeležava se u čitavoj Evropi nizom manifestacija.

“Slaveći zajedničko kulturno nasleđe, mi proslavljamo i pripadnost zajedničkom prostoru vrednosti i načela na kojima počiva Evropa. Približavajući mesta kolektivnog sećanja građanima, bolje pripremamo mlade generacije za budućnost i nudimo im više prostora da se izraze. Evropska godina kulturnog nasleđa izvanredna je prilika da se da podsticaj kreativnim industrijama i informatičkom društvu, što podstiče ekonomski razvoji, ali je nadasve prilika da se podsetimo šta sve čini naš identitet kao Evropljana”

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici

 

Širom Srbije biće održane prezentacije i obilasci projekata koje EU finansira u oblasti kulture, od rekonstrukcije Franjevačkog samostana u Baču do Feliks Romulijane i Golubačke tvrđave.

Tokom jeseni i do kraja godine biće nastavljena promocija programa prekogranične saradnje u oblasti kulture i niz prezentacija predavanja o istorijskim spomenicima i kulturnom nasleđu.

Više informacija o projektima u oblasti kulture koje je podržala EU možete pronaći na posebnoj stranici: