Jesenja sezona Festivala evropskog filma otvorena je u Niškom kulturnom centru. Do 12. oktobra filmofili će uživati u devet ostvarenja savremene evropske kinematografije. Poput letnjeg dela festivala, i otvaranje jesenje edicije ispunilo je salu do poslednjeg mesta.

,,Budući da je 2018. Evropska unija proglasila godinom kulturnog nasleđa, kroz sam festival izborom filmova se trudimo da prenesemo poruku značaja nasleđa, a film je svakako jedan od načina na koji možemo da se upoznamo sa tuđom baštinom, a samim tim i sa drugim narodima’’, kazala je tokom otvaranja festivala Marija Marinković iz EU info kutka.

Na festivalu će, sve do petka u terminima od 19 i 21 sat, biti prikazano ukupno devet filmova, a prema rečima Dejana Dabića, urednika filmskog programa Niškog kulturnog centra, ,,osim dugometražnih, biće prikazani i kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi’’. Festival evropskog filma otvoren je austrijskom dramom ,,Svetlo’’ a prisutne je, uoči projekcije, pozdravio počasni konzul Austrije u Nišu Goran Jovanović. „Austrija je svetskoj i evropskoj kulturnoj baštini dala imena kao što su Mocart i List. I tema ovog filma koji otvara festival vezana je za muzička dostignuća Austrije. Ovo je lepo, nadahnuto i bezvremensko delo, locirano u epohi rokokoa u 17. veku“, kazao je Jovanović.

Festival evropskog filma održava se u organizaciji Delegacije Evropske unije, EU info centra i EU info kutka Niš u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i lokalnim partnerima – Media i reform centrom Niš, Niškim kulturnim centrom i Francuskim institutom u Nišu.

„Veliko je zadovoljstvo i danas, kada Delegacija EU u Srbiji sa EU info centrom u više gradova u Srbiji sprovodi karavan evropskih filmova, biti deo lokalne podrške i sada već jedne lepe istorije evropskog filma vezane za Niš. Ovaj grad ima značajnu filmsku tradiciju kroz Filmske susrete, a to potvrđuje i ovaj festival. Drago nam je što Evropska unija posvećuje veliku pažnju filmu kao značajnom segmentu kulture koja je jedan od njenih stubova“, kazala je direktorka Media i reform centra Danijela Vučić.

Program Festivala evropskog filma u Nišu možete pronaći na ovom linku.

Share and Enjoy !

0Shares