Evropsko selo, koje se održava po osmi put, ove godine okupilo je učenike i nastavnike 28 osnovnih škola Opštine Zrenjanin, koji su na štandovima na glavnom gradskom trgu predstavili po jednu zemlju Evropske unije.

Prolaznici su mogli da priđu štandu, saznaju nešto o zemlji koju škola predstavlja i kupe neke od kulinarskih specijaliteta te zemlje. Čitava manifestacija praćena je kulturnim i muzičkim programom na glavnoj bini, koji su takođe osmislili osnovci zrenjaninskih škola. Deo ove Evrope u malom bio je i šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji, Ingve Engstrom, koji je svima čestitao Dan Evrope.

„Posebno sam srećan što se dobra tradicija podsećanja na taj dan održava ovde, u Zrenjaninu. Potreban nam je ovaj entuzijazam za evropsku ideju, posebno od srodnih institucija. Srbija je deo Evrope, ne samo geografski, već ekonomski i kulturno. Sa Srbijom delimo zajedničku evropsku istoriju i kulturno nasleđe i u tom pravcu moramo usmeriti naše delovanje“, rekao je Engstrom.

On je ovim povodom uručio i nagrade Delegacije EU u Srbiji deci, pobednicima na tradicionalnom takmičenju „Koliko poznajemo Evropu“, koje su vodile predstavnice EU info kutka u Novom Sadu, kao i poklone za sve škole koje učestvuju u manifestaciji.

Zrenjanin su pored predstavnika Delegacije EU posetili i ambasador Kraljevine Danske, Andres Hougor, ambasador Kipra Konstantinos Eleades, prvi savetnik ambasade Mađarske Tamaš Bode, prvi konzul ambasade Hrvatske Mihael Tomšić, referent za javnu diplomatiju i kulturu ambasade Poljske Jaone Budišin, pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković, direktorka fonda „Evropski poslovi” Vidosava Enderić, a domaćin manifestacije bio je gradonačelnik Čedomir Janjić.

Ova manifestacija, koja je postala omiljena, posebno kod mlađih, nastala je sa idejom o promovisanju evropskih vrednosti i kulture, a 2012. godine pokrenula ju je osnovna škola iz Tomaševca, da bi joj se vrlo brzo pridružile i druge škole. Proistekla je iz činjenice više od 70 odsto mladih u Srbiji nije posetilo zemlje Evropske unije. Ovo je mali prozor u svet koji čini modernu Evropu, pod sloganom EU – „Ujedinjeni u različitosti“, ali sa ogromnom nadom da ćemo i mi jednog dana biti deo tog sveta.