U okviru kampanje zaštite životne sredine “Pogledaj oko sebe. Pokreni se”, Delegacija Evropske unije u Srbiji i projekat Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti o IPA programima organizuju debatu “#EUzaTebe – Hajde da razgovaramo o životnoj sredini”, koja će biti održana u sredu, 12. juna 2019. godine s početkom u 12.30, u EU info centru u Beogradu.

Debata će biti prvi u nizu događaja organizovanih tokom kampanje koja će širom Srbije trajati do polovine jula. Kampanja, čija je osnovna poruka “Pokreni se za životnu sredinu”, sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Ministarstvom zaštite životne sredine.

Evropska unija je najznačajniji partner Srbije u zaštiti i unapređenju životne sredine i naporima da se dostignu evropski standardi, u korist građana Srbije. Istovremeno, Evropska unija pomaže Srbiji u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Kakvo je trenutno stanje i dokle je stigla Srbija u naporima da zaštiti životnu sredinu i dostigne evropske standarde? Kako povećati republički budžet i poboljšati kapacitete da Srbija iskoristi donatorska sredstva za poboljšanje zaštite sredine? Predstavnici Vlade i civilnog društva izneće svoje stavove o ovim pitanjima.

Uvodna obraćanja održaće program menadžer Delegacije EU Antoan Avinjon, predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Milićević Sperlić, koordinatorka Radne grupe za poglavlje 27 Nacionalnog konventa o EU Nataša Đereg i predstavnik Koalicije 27 Stevan Vujasinović.

Otvorena diskusija u EU info centru u Beogradu biće dostupna svim zainteresovanim stranama i u drugim gradovima, putem live stream prenosa debate i praćenja na društvenim mrežama. Publika u EU info kutku Novi Sad, kao i publika u EU info kutku Niš, biće u mogućnosti da prati debatu i učestvuje u njoj putem live stream prenosa.

Od 2000. godine, Evropska unija donirala je više od 400 miliona evra sektoru zaštite životne sredine u Srbiji. U saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva sproveden je veliki broj projekata čiji je cilj čistiji vazduh, voda i zemljište za sve građane Srbije.  Više informacija dostupno je na infografiku.

Share and Enjoy !

0Shares