Na Euteka tribinama “Hajde da pričamo o Evropskoj uniji”  namenjenim mladima održanim u četvrtak 25. januara u bibliotekama u Prokuplju i Lebanu koje su članice EUteka mreže  bilo je reči o Evropskoj uniji, EU programima za mlade i nagradnom konkursu  za srednjoškolce”Evropski dnevnik”.

Narodna biblioteka “Rade Drainac” u Prokuplju je bila domaćin prve tribine na kojoj je Marjan Cvetković, član Tima Evropa, srednjoškolcima govorio o nastanku Evropske unije, njenim telima i organima, kao i o procesu pristupanja Srbije EU i programima koje EU ima za mlade.

Milica Škiljević iz projekta “Doživi EU” je predstavila publikaciju “Evropski dnevnik” koja mladim ljudima na zanimljiv način približava Evropsku uniju. Mladi iz Prokuplja su imali priliku da saznaju i da je u toku konkurs “Evropski dnevnik” u okviru kojeg se nagrađuju najbolji radovi iz 6 kategorija (likovni radovi, literatni radovi, novinarski tekstovi, fotografije, video radovi i multimedijalni radovi). Mladi ljudi iz cele Srbije mogu da šalju svoje individualne ili grupne radove na ovaj konkurs sve do 10. marta. Autori najboljih radova će biti nagrađeni putovanjem u zemlje Evropske unije. Na početku ove tribine učesnike je pozdravio direktor Narodne biblioteke”Rade Drainac” Dragan Ognjanović, a moderator skupa je bio Aleksandar Đukić, koordinator projekta “EUteka – EU u vašoj biblioteci”.

Učenici Gimnazije Lebane i Srednje tehnničke škole “Vožd Karađorđe”  bili su učesnici još jedne EUteka tribine koja je istog dana održana u Lebanu.  Mihajlo Ilić, direktor Narodne biblioteke “Branko Radičević”,   je u ulozi domaćina  na početku pozdravio sve učesnike i poželeo im uspešan rad.

 Razgovor o Evropskoj uniji koji je  sa mladim ljudima iz ovog mesta na jugu Srbije vodio Marjan Cvetković iz Tima Evropa je bio veoma prijatan i zanimljiv. Oni su iznosili svoja viđenja Evropske unije i govorili o svojim iskustvima u organizovanju raznih akcija u toj sredini.  Pokazali su i veliko interesovanje za učešće u nagradnom konkursu “Evropski dnevnik” koji im je predstavila Milica Škiljević iz projekta “Doživi EU”. Moderator ove tribine je takođe bio Aleksandar Đukić iz projekta “EUteka – EU u vašoj biblioteci”

Share and Enjoy !

0Shares