Druga studijska poseta bibliotekara iz EUteka mreže institutima i kulturnim centrima zemalja članica Evropske unije održana je u utorak i sredu, 7. i 8. novembra i tom prilikom 11 bibliotekara posetilo je Institut „Servantes“, Gete Institut, Institut za italijansku kulturu, Austrijski kulturni forum i Austrijski Institut.

Posete i otvoreni razgovori sa predstavnicima ovih institucija otvorile su mnogo prilika za saradnju i već rodile neke nove ideje za zajedničke projekte, moglo se čuti od bibliotekara. I bibliotekama u unutrašnjosti Srbije i inostranim kulturnim centrima važno je da konstantno šire svoju publiku ali i sadržaj i usluge koje im nude, te je tako, mogućnost razmene ideja i projekata, dočekana pozitivno sa obe strane.

Ovoga puta u poseti su bili bibliotekari iz Užica, Čačka, Požege, Požarevca, Vrnjačke Banje, Bačke Topole, Kraljeva, Lazarevca, Ćuprije, Lebana i Smedereva.

Prvi centar koji su posetili bio je Institut „Servantes“ koji u Srbiji promoviše španski jezik i predstavlja ne samo špansku kulturu već takođe i kulture zemalja sa španskog govornog područja. Direktor ovog instituta, Enrike Garsija Kamaćo, pozdravio je inicijativu Delegacije EU da poveže aktivne biblioteke sa institutima i kulturnim ustanovama zemalja članica EU verujući da je ta saradnja u obostranom interesu. Institut je bibliotekarima poklonio besplatne godišnje članske karte svoje biblioteke „Hose Jero“ te su biblioteke iz kojih oni dolaze sada u mogućnosti da svojim korisnicima ponude bogat bibliotečki fond ovog instituta na španskom jeziku koji broji do 10 000 naslova. Na EUteka računarima ovih biblioteka biće moguće iznajmiti elektronske i audio knjige na španskom ali će, kroz sistem međubibliotečke razmene, biti moguće pozajmiti i štampane publikacije.

Za saradnju kroz koju se podstiče učenje španskog jezika posebno su zainteresovane biblioteke iz Čačka, Užica i Požege jer se u ovim gradovima uči španski jezik u osnovnim i srednjim školama pa je plan bibliotekara iz ovih gradova da okupe profesore španskog jezika i predstave im nove prilike za unapređenje svojih časova.

Posebno veliko interesovanje bibliotekara izazvala je mogućnost da, u saradnji sa Institutom „Servantes“, deo filmova sa festivala „Španski metar“ ponude i svojoj publici kroz posebnu formu ovog festivala – putujući filmski karavan „Servantes na putu“.

Susret sa nemačkom kulturom i jezikom za bibliotekare je upriličen u Gete-Institutu i tom prilikom je gostima najpre predstavljeno na koji način se ova ustanova kulture i biblioteka koja u okviru nje funkcioniše borila za privlačenje nove publike. Gete-Institut je, primenjujući strategiju „biblioteka kao mentalni prostor“ ovu ustanovu pretvorio u mali kulturni centar koji je unapredio i proširio svoj sadržaj, osavremenio način korišćenja usluga i na taj način privukao sasvim novu publiku.

Biljana Pajić iz biblioteke Gete-Instituta upoznala je bibliotekare sa tim da se u biblioteci jednom mesečno održava izložba savremene umetnosti i da se, takođe, jednom mesečno, održavaju umetnički kafei. Kroz otvaranje vrata biblioteke za savremenu umetnost ali i kroz organizaciju javnih razgovora na različite umetničke teme, biblioteka se, praktično, pretvorila u mali kulturni centar koji, osim klasičnog iznajmljivanja knjiga i publikacija, publici nudi interakciju i nove, moderne programe.

Kako bi proces iznajmljivanja sadržaja iz biblioteke bio što jednostavniji, biblioteka u Gete-Institutu omogućila je korisnicima da samostalno pozajmljuju i vraćaju sve sadržaje koje koriste. Sve publikacije su kodirane RFID-kodom i moguće ih je, uz pomoć tog koda, jednostavnom primenom na aparatu koji stoji na ulazu, potpuno samostalno, bez pomoći bibliotekara, iznajmiti ili vratiti.

Svi online sadržaji ovog instituta su besplatni pa će se, u narednom periodu, i u EUteka kutcima ovih biblioteka naći platforme za učenje nemačkog kao i pristup bibliotečkom fondu Instituta koji sadrži elektronske knjige, video, audio zapise kao i magazine i novine.

Posebno interesovanje bibliotekara izazvala je mogućnost da sa ovim Institutom sarađuju u okviru njihovog projekta „Književni kafe“/ Literaturcafé. Ova forma podrazumeva javni razgovor sa piscima, književnim kritičarima, prevodiocima, izdavačima a tema je uvek, naravno, nemačka književnost. Na taj način su u Beogradu i drugim gradovima gostovali brojni nemački pisci a neki od njih su, kroz saradnju sa književnim festivalom Krokodil, boravili i u jednomesečnoj rezidenciji u našoj zemlji. Ova kulturna ustanova je, do sada, sarađivala sa brojnim gradskim kulturnim centrima u Srbiji ali će od sada, praktično, imati mogućnost da svoje aktivnosti organizuje i u EUteka bibliotekama u tim gradovima.

Predstavnici Gete-Instituta od ranije odlično sarađuju sa bibliotekarima iz regiona jer organizuju godišnje radionice za ovu grupu profesionalaca iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore svake godine u Beogradu, Sarajevu ili Zagrebu. Ove radionice uvek u fokusu imaju unapređenje rada u biblioteci, negovanje kulture čitanja, razvoj informacione pismenosti.


Video: EUteka bibliotekari u poseti kulturnim centrima EU zemalja

U Italijanskom institutu za kulturu predstavnici EUteka biblioteka saznali su od direktora Instituta doktora Davida Skalmanija mnogo zanimljivih detalja o tome kako funcioniše bibliotekarska mreža u Italiji kao i da je jedan od glavnih zadataka u ovoj zemlji bio sprovođenje nacionalnog programa kojim je, kroz uključivanje čitavih porodica, tj dece i njihovih roditelja, trebalo privući nove korisnike i vratiti izgubljene kulturne navike u vezi sa čitanjem. Brojni projekti su rađeni u italijanskim bibliotekama kako bi se vratila navika čitanja i kako bi se publika podmladila – od promocije čitanja u obdaništima, preko toga da su bibliotekari bili angažovani da čitanjem zabavljaju decu u tržnim centrima dok su roditelji u kupovini do učitelja i bibliotekara koji odlaze u kuće onih koji su zainteresovani za njihove usluge. Ispostavilo se da većina domaćih bibliotekara, takođe, vrlo aktivno radi na ovakvim projektima pokušavajući da u svojim sredinama podstaknu kulturu čitanja kod što mlađe dece i da su im mnoge akcije italijanskih kolega poznate.

Zanimljivo je bilo čuti da u Italiji, u državnom sistemu obrazovanja, postoje tzv „učitelji na ulici“ koji, praktično, pronalaze mlade ljude koji su napustili školovanje i koji su u velikom riziku da budu uvučeni u organizovani kriminl i trude se da ih animiraju, podučavaju, čitaju zajedno sa njima.

Jedan od mogućih načina saradnje između Instituta italijanske kulture i EUteka bibliotekara, pomenut tokom ovog druženja, je ideja da Institut posreduje u organizaciji seminara ili radionice na kojima bi gostovali bibliotekari iz Italije ili drugih zemalja članica EU i podelili iskustva sa kolegama iz Srbije.

Druge kulturne aktivnosti, poput izložbi i književnih večeri, koje ovaj Institut organizuje, ubuduće će se dogovarati i sa zainteresovanim EUteka bibliotekama pa se može očekivati da ubuduće italijanska kultura bude prisutnija u unutrašnjosti Srbije.

Poslednja stanica tokom ove studijske posete bila je poseta Austrijskom kulturnom forumu, ustanovi kulture koja funkcioniše u okviru Ambasade Austrije u Beogradu a čiji je glavni zadatak promocija austrijske kulture i nemačkog jezika. Osim Austrijskog kulturnog foruma, bibliotekarima je predstavljen i rad Austrijskog instituta koji postoji u Beogradu od 2007.godine i koji je namenjen isključivo učenju nemačkog jezika.

Austrijski kulturni forum u startu je otvorio mogućnost da se u EUteka bibliotekama postave aktuelne izložbe savremene austrijske umetnosti. Jedna, vrlo popularna već nekoliko godina, odnosi se na rad čuvenog austrijskog slikara Gustava Klimta a druga, sve popularnija, predstavlja najznačajnije žene austrijskog društva, kulture i nauke u poslednja dva veka. Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma, pozvao je bibliotekare da iznesu svoje ideje za moguće oblike saradnje i podsetio ih da ova ustanova već vrlo blisko sarađuje sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ i sa Bibliotekom Matice srpske, jer je u obe ove biblioteke, smeštena Austrijska biblioteka.

Nataša Pavlović iz Austrijskog instituta je bibliotekarima ponudila mogućnost korišćenja dve nove platforme za učenje nemačkog jezika pa će se u EUteka kutcima ubuduće, sigurno je, naći i ove platforme.

Jedanaest EUteka bibliotekara posetilo je, tokom ova dva dana, i Informativni centar Fondacije Tempus i upoznalo se sa programom Erasmus plus kao i sa mogućnostima apliciranja za sredstva za projekte iz ovog fonda kao i EU Info centar gde su čuli koje su aktuelne kampanje u toku.

Dvodnevna poseta bila je prilika i da se organizuje razgovor sa šefom Deska Kreativna EvropaSrbija pri Ministarstvu za kulturu i informisanje Republike Srbije, Dimitrijem Tadićem i njegovim saradnicima kako bi bibliotekari čuli što više detalja o trenutno aktuelnom konkursu Deska kao i o konkursima koji se odnose na književne prevode, za koje su posebno zainteresovane biblioteke koje su registrovane za izdavačku delatnost. Vrlo živ razgovor, mnoštvo pitanja i dileme, čak i ideje za zajedničke projekte obeležili su ovaj razgovor koji će se, za mnoge bibliotekare, sigurno završiti razgovorom sa predstavnicima Deska Kreativna Evropa Srbija i konkurisanjem na njihove konkurse.

U okviru projekta „EUteka – EU u vašoj biblioteci“ organizovane su dve studijske posete EUteka bibliotekara institutima i kulturnim cenrima zemalja članica EU i u njima je učestvovalo 22 bibliotekara. Ispostavilo se da su mogućnosti za saradnju zaista brojne, da biblioteke mogu da budu vrlo kvalitetni partneri ovim institucijama ali i da mogu da zajednički kreiraju nove sadržaje koji na atraktivan način prezentuju kulturu, umetnost i život u zemljama Evropske unije.

Share and Enjoy !

0Shares