Švedska pridaje veliku stratešku važnost članstvu Srbije u Evropskoj uniji jer znamo da je ona ključna zemlja u ovom delu Evrope, izjavio je danas ambasador Švedske Krister Asp na susretu sa studentima, povodom dana otvorenih vrata ambasade, prenosi FoNet.

Jasna evropska perspektiva pomaže razvoju društva i doprinosi stabilnosti u regionu, rekao je on.

Važno je pokazati kako rade ambasade zemalja EU u Srbiji, rekao je on i objasnio da je jačanje bilateralnih odnosa prioritet za njegovu ambasadu, ali da ona nastoji i da pokaže kako EU i Srbija mogu da rade u budućnosti.

Sve što mi ovde radimo je odraz vrednosti unutar EU, rekao je on i dodao da su upravo vrednosti kao što su demokratija i ljudska prava ono što održava zajedništvo u Uniji.

Ako želite da proces pristupanja ide napred morate da budete voljni da menjate svoje društvo i što brže radite – to će brže teći pregovori, rekao je on.

Po njegovoj oceni, EU je najefikasniji mirovni projekat ikada sproveden.

Srbija će i dalje igrati važnu ulogu na Zapadnom Balkanu a kao deo tog mirovnog projekta biće joj prenete naše vrednosti u pogledu društva i privrede, a podjednako je važna činjenica da je to dobro i za EU, rekao je Asp.

Ambasador je podsetio da Švedska daje treći najveći bilateralni doprinos Srbiji posle Nemačke i SAD, precizirajući da će za period 2014. do 2020. obezbediti oko 1,6 milijardi evra za razne projekte koji će pomoći Srbiji u reformama na putu u EU.

Švedska pridaje veliki značaj bilateralnim odnosima sa Srbijom, rekao je ambasador i podsetio da je njegova  zemlja imala odlične odnose sa Jugoslavijom i da su mnogi ljudi odavde pozvani da pomognu u izgradnji švedske privrede.

Ti švedski Srbi ili srpski Šveđani su važni jer donose vašu kulturu u Švedsku i švedsku kulturu u Srbiju, rekao je ambasador.

On je izjavio da su sve velike švedske firme među oko 80 koliko ih je prisutno u Srbiji i dodao da postoji pozitivantrend u trgovini i investicijama, jer poslovni ljudi predviđaju da će Srbija postati članica Evropske unije i njenog tržišta a to je čini interestantnom za poslovanje.

To smo videli u svim slučajevima zemalja kandidata, rekao je Asp.

Više o akciji:

Pod sloganom “Evropa otvoreno”, a povodom Dana Evrope, Delegacija Evropske unije i EU Info Centar, zajedno sa ambasadama zemalja članica, u maju i junu organizuju događaje u 17 ambasada koje će otvoriti svoja vrata studentima i drugim građanima. Svaka ambasada organizuje poseban događaj sa različitim scenarijom.