Prođite sve faze digitalnog odrastanja sa nama!

Serijal vebinara Digitalni imunitet – od digitalne cucle do digitalnog buntovnika” organizuje EU info centar u saradnji sa Ministartsvom kulture i informisanja Republike Srbije i EU projektom Podrška medijskim reformama. Ovim serijalom želimo da zajedno promišljamo kako sazrevaju mladi u digitalnom okruženju, da proširimo znanja i veštine medijske pismenosti roditelja kako bi mogli aktivno da učestvuju u digitalnom životu mlade populacije. Teme vebinara zasnovane su na Priručniku za medijsku pismenost za preduniverzitetsko obrazovanje namenjenom nastavnicima i stručnim saradnicima, koji priprema Ministarstvo kulture i informisanja sa EU projektom Podrška medijskim reformama.

Ovaj serijal vebinara prilagođen je porodicama prema starosnoj dobi dece i mladih – počev od onih najmlađih, pa do srednjoškolaca i predstavlja priliku da zajedno jačate svoj digitalni imunitet.

Pratite nas! Pridružite nam se!

VEBINAR: Digitalna cucla

Vreme: Sreda, 5. avgust od 17h

Opis:

Deca su od najranijeg detinjstva u kontaktu sa tehnologijama, i ne znaju kako izgleda život bez interneta. Razni uređaji, a pre svih mobilni telefon postao je „produžena ruka“ dece i roditelja u čuvanju i odrastanju. Roditelji čiji mališani uporedo sa upoznavanjem realnog sveta, upoznaju i onaj digitalni, često su rastrzani između osećaja olakšanja usled osvojenog slobodnog vremena do griže savesti. Mnogo je pitanja koja se nameću kada je reč o najmlađem uzrastu dece i korišćenju tehnologija. Iako su stavovi roditelja često podeljeni i izričiti, većina, ipak, poseže za “digitalnom cuclom”.

Vebinar “Digitalna cucla” otvara serijal vebinara o digitalnom sazrevanju dece i mladih i namenjen je roditeljima, starateljima i vaspitačima dece uzrasta od 2 do 4 godine.

Teme o kojima ćemo govoriti:

  • Koje je pravo vreme da damo detetu mobilne telefone i tablete?
  • Koji su načini da zaštitimo decu od agresivnog i neprimerenog sadržaja?
  • Najmlađi i vreme pred ekranom;
  • Šerenting – šta je to, i kako da svojim ponašanjem na internetu ne ugrozimo privatnost svoje dece?

Učestvuju:

  • Maja Zarić, Ministarstvo kulture i informisanja, rukovodilac u Sektoru za informisanje i medije
  • Ana Mirković, Institut za digitalne komunikacije
  • Miša Stojiljković, novinar

Moderator: Dragan Ilić, novinar i psiholog

Digitalne tehnologije menjaju svet u kojem živimo, a epidemija Kovid-19 virusa ubrzala je naš put kroz digitalno doba.

Olakšano učenje i obrazovanje, pristup medijskim sadrzajima i informacijama, istraživački i kreativni rad, kao i druženje, samo su neke od prednosti koje je digitalno doba donelo mladima. Ipak, tu je sve vreme prisutna i ona “druga” strana interneta I brojni izazovi sa kojima se susrećemo svi.

Biografije učesnika

Maja Zarić

Ana Mirković

Miša Stojiljković

Dragan Ilić

Moderator

Arhiva dosadašnjih vebinara EU info centra