Zeleni plan za Srbiju

Onlajn panel: Od njive do kuhinjskog stola

Datum: Ponedeljak, 14. decembar 2020.
Vreme: 13h

Visoki standardi proverenog kvaliteta, hranjivosti i bezbednosti jesu sinonimi za hranu koja vodi poreklo sa tržišta Evropske unije. Ipak, novi zadatak koji  evropska hrana teži da ostvari jeste dosezanje  globalnog standarda održivosti. Kako?

Pandemija COVID-19 podsetila nas je da prehrambeni sistem mora da funkcioniše uprkos okolnostima. Takođe, naučili smo da ubuduće budemo svesniji međusobnih veza između zdravlja, ekosistema, lanaca snabdevanja i obrazaca potrošnje. Jasno je da moramo da učinimo mnogo više kako bismo sebe i planetu održali zdravim.

Strategija „Od farme do kuhinje“ leži u osnovi Evropskog zelenog dogovora, kao jedan od važnijih ciljeva da prehrambeni sistem bude zdrav, održiv i ekološki prihvatljiv.

Vebinar „Put od njive do kuhinjskog stola“ biće prilika da razgovaramo o značaju održive proizvodnje i potrošnje hrane, imajući u vidu ekonomske, ekološke i socijalne aspekte, kako one domaće, tako i evropske. Diskutovaćemo koji bi prehrambeni sistem bio ekološki prihvatljiv,  i kako da  osiguramo najbolji način proizvodnje i potrošnje hrane zarad sebe i budućih generacija. 

Na vebinaru će biti pokrenute neke od sledećih tema:

  • Šta podrazumevaju održivi poljoprivredni prehrambeni sistemi?
  • Kako poboljšati kvalitet načina proizvodnje hrane i standarde prehrambenih proizvoda?
  • Kako smanjiti količinu hrane koja se baca?
  • Koji su dobri modeli proizvodnje u Srbiji i EU?

Učestvuju:

  • Prof. dr Vesna Rodić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu
  • Ratko Bojović, izvršni direktor Evropske trening akademije (EUTA) i predstavnik Strength2Food projekata (Horizont 2020)
  • Milan Veličković, generalni menadžer Mlekare Veličković – Surdulica

Moderatorka: Slađana Gluščević, Agro smart

Biografije učesnika


Prof. dr Vesna Rodić

Ratko Bojović

Milan Veličković

Slađana Gluščević
Moderator

O serijalu:

Događaj je deo serije vebinara pod nazivom “Zeleni plan za Srbiju”, a organizuje se u saradnji sa programom EU PRO . Ideja ovog i događaja koje organizujemo u okviru istoimenog serijala je bliže predstavljanje Evropskog zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, kao regionalnog pristupa za očuvanje prirode i usklađivanje sa EU politikom zaštite životne sredine.  

Arhiva dosadašnjih vebinara EU info centra

Share and Enjoy !

0Shares