#CultureTalks vebinari – #EUzaTebe kulturna jesen online 2020

VEBINAR 4: Festivali – sadašnjost/budućnost

Vreme: utorak, 22. decembar 2020, od 18h

#CutureTalks je serijal koji obuhvata četiri vebinara usmerenih na kulturu u doba pandemije. Četvrti vebinar u ovom serijalu posvećen je festivalima u 2020, odnosno u doba pandemije – kako su festivali održani tokom ove godine, prepreke s kojima su se organizatori i publika susretali, kao i kako su i da li su one prevaziđene.

Vebinar Festivali – sadašnjost/budućnost osvrnuće se na ulogu festivala u savremenom svetu. Otvoriće pitanja novih koncepata i pristupa neophodnih za razvoj/održanje festivalske publike kao i na domišljatost organizatora da se festivali ipak održe ove godine, ali i na ključno pitanje gde su bili festivali, a gde smo bili mi tokom ove godine.

Programom „Kreativna Evropa” EU podržava evropsku kinematografiju, umetnost i kreativne industrije sa ciljem otvaranja radnih mesta i podsticanja rasta, kao i radi kreiranja novih međunarodnih prilika, tržišta i publike. Republika Srbija učestvuje u programu „Kreativna Evropa” od 2014.

Desk Kreativna Evropa Srbija čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji se nalazi u sklopu Ministarstva za kulturu i informisanje. Kroz MEDIA desk Srbija, Kreativna Evropa je do sada podržala tri filmska festivala u Srbiji: Evropski filmski festival na Paliću, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks” i Festival „Slobodna zona”.

EU takođe sufinansira mnoge festivale i kulturne događaje u Srbiji, poput FEST-a, BITEF-a, Beogradskog festivala igre, Nisville Jazz Festival-a, A.N.F.I. TEATAR festivala iz Kraljeva, Miksera, ArtLink-a, Guitar Art Festival- a, Belgrade Photo Month, itd.

Teme koje pokrećemo tokom ovog vebinara su:

  • Festivali u doba pandemije;
  • Novi koncept i pristupi za razvoj i održanje festivalske publike;
  • Kako su festivali održani ove godine;
  • Gde su bili festivali, a gde smo bili mi tokom ove godine.

Učestvuju:

  • Ivan Blagojević, osnivač i direktor Nisville Jazz Festivala
  • Vladimir Marinković, rukovodilac Francuskog instituta u Srbiji – ogranak u Novom Sadu
  • Vladan Slavković, osnivač nezavisne pozorišne trupe „Grupa Grupa“ i međunarodnog festivala A.N.F.I. TEATAR Kraljevo
  • Moderatorka: Dejana Milović Buha, radio i TV urednik i voditelj

O SERIJALU #CultureTalks vebinara:Serijal vebinara #CutureTalks organizuje EU info centar s ciljem da zajedno promišljamo i diskutujemo novu realnost u kulturi u doba pandemije. Serijal obuhvata četiri vebinara; prvi vebinar posvećen je Danima evropskog nasleđa i značaju edukacije u kulturnom nasleđu – ovo je istovremeno i tema Dana evropskog nasleđa 2020. Drugi vebinar posvećen je filmskoj industriji, festivalima i biskopima koji su među najugroženijim kreativnim industrijama usled pandemije. Tokom trećeg i četvrtog vebinara sa gostima ćemo razgovarati o razvoju publike u novoj realnosti izazvane virusom COVID-19, kao i o budućnosti festivala koji su ove godine ili otkazani ili odloženi za sledeću godinu. Serijal #CultureTalks podržao je i BITEF ove godine – zajedničkim snagama smo organizovali live stream panel diskusiju 14. septembra na temu kulturne politike – Na ivici nove pozorišne sezone.

Učestvuju:


Ivan Blagojević

Vladimir Marinković

Vladan Slavković

Dejana Milović Buha
Moderator

Arhiva dosadašnjih vebinara EU info centra

Share and Enjoy !

0Shares