#CultureTalks vebinari – #EUzaTebe kulturna jesen online 2020

VEBINAR 2:  Oporavak sedme umetnosti

Vreme: utorak, 27. oktobar 2020, od 18h

Film je najsloženija i najmoćnija umetnička forma u današnjem svetu. Može nam pomoći da bolje razumemo sopstveni i život onih oko nas, daje priliku da razmenjujemo svoje kulture ali i privilegovan uvid u društvene, ekonomske i političke prilike u nekoj zemlji.

Filmski festivali i bioskopi vitalna su veza između ljudi i filmova i zbog trenutne pandemije koronavirusa ta veza je oslabljena i izmenjena.

Filmska industrija je jedna od kreativnih industrija najviše pogođena aktuelnom pandemijom. Nekoliko meseci bioskopi su bili zatvoreni, većina filmskih festivala je odložena, organizovana onlajn ili u smanjenom obimu, a filmske premijere se pomeraju na neodređeno vreme.

Čitava industrija je trenutno u procesu oporavka i fokusiranja na novu realnost.

Kako će se filmska industrija oporaviti nakon pandemije i kako podstaći ljubitelje sedme umetnosti da se vrate ispred velikih platna? Šta se promenilo u radu bioskopa i da li se stvaraju nove navike kod publike? Ima li prostora za inovacije? Kako su izgledali najvažniji filmski festivali u Srbiji ove godine? Koliko ja važna podrška akterima u filmskoj industriji?

Teme koje pokrećemo tokom ovog vebinara su:

  • Onlajn i uživo festivali – naučene lekcije
  • Novi uslovi za bezbedan i nesmetan rad bioskopa i povratak publike
  • Podrška EU filmskoj industriji u Srbiji
  • Oporavak industrije na nivou cele Evrope

Učestvuju:

  • Nevena Negojević, koordinatorka kancelarije MEDIA Kreativna Evropa u Srbiji
  • Igor Stanojević, režiser i selektor Beldocs festivala
  • Ilija Tatić, izvršni producent Festivala evropskog filma Palić i direktor Otvorenog univerziteta Subotica
  • Moderator: Snežana Andrić, menadžerka javnog prostora EU info kutka Niš

Nevena Negojević

Igor Stanojević

Ilija Tatić

Snežana Andrić
Moderator

O SERIJALU #CultureTalks vebinara:

Serijal vebinara #CutureTalks organizuje EU info mreža s ciljem da zajedno promišljamo i diskutujemo novu realnost u kulturi u doba pandemije.

Serijal obuhvata četiri vebinara – prvi vebinar posvećen je Danima evropskog nasleđa i značaju edukacije u kulturnom nasleđu. Drugi vebinar posvećen je filmskoj industriji, festivalima i biskopima koji su među najugroženijim kreativnim industrijama usled pandemije. Tokom trećeg i četvrtog vebinara sa gostima ćemo razgovarati o razvoju publike u novoj realnosti, kao i o budućnosti festivala koji su ove godine ili otkazani ili odloženi za sledeću godinu.

Arhiva dosadašnjih vebinara EU info centra