#CultureTalks vebinari – #EUzaTebe kulturna jesen online 2020

VEBINAR 1: Kulturno nasleđe i edukacija

Vreme: utorak, 6. oktobar 2020, od 18h

#CultureTalks je serijal koji obuhvata četiri vebinara usmerenih na kulturu u doba pandemije. Prvi vebinar u ovom serijalu posvećen je Danima evropske baštine i skreće pažnju na značaj edukacije u oblasti kulturnog nasleđa.

Dani evropske baštine su najpoznatiji participativni kulturni događaj koji dele građani širom Evrope s ciljem podizanja svesti o bogatstvu istorije Evrope i raznolikosti njenih naroda i kultura. Ove godine, Dani evropske baštine proslavljaju zajedničku temu Nasleđe i obrazovanje: učenje za život!.

Vebinar Kulturno nasleđe i edukacija osvrnuće se na ulogu kulturnog nasleđa u savremenom svetu koje je iz polja interesovanja uskog kruga entuzijasta i stručnjaka preraslo u univerzalni fenomen. Otvoriće pitanja novih koncepata i pristupa neophodnih za razumevanje globalnih trendova. Skrenuće pažnju na značaj uključivanja građana u procese zaštite i upravljanja kultrurnim nasleđem i smanjenja rizika od njegove zloupotrebe.

EU info mreža je, u saradnji sa Evropa Nostra Srbija, preveo na srpski jezik tri priručnika autora Višnje Kisić i Gorana Tomke – Angažovanje i edukacija građana, Fandrejzing i Širenje svesti i zagovaranje. Ovi priručnici pripremljeni su u okviru projekta Uključivanje nasleđa (Mainstreaming Heritage) podržanog od strane programa Kreativna Evropa. Tokom vebinara pozvaćemo učesnike da se detaljnije upoznaju sa ovim priručnicima koji će biti besplatno dostupni za preuzimanje za sve zainteresovane u Srbiji i regionu.

Zaštita i promocija kulturnog nasleđa sastavni su deo misije EU u Srbiji. Obnova Golubačke tvrđave, Franjevačkog samostana u Baču i sinagoge u Subotici izgrađene 1902, izgradnja centra za posetioce u Lepenskom viru, rekonstrukcija botaničke baštu u Beogradu, neki su od najistaknutijih projekata koje je finansirala EU. Naš cilj je da podstaknemo i osnažimo što više ljudi da se uključe u aktivnosti adekvatne zaštite, upravljanja i korišćenja kulturnog nasleđa, kao i da ojačamo osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.

Teme koje pokrećemo tokom ovog vebinara su:

  • Značaj edukacije u oblasti zaštite kulturnog nasleđa;
  • Predstavljanje priručnika za organizacije i građane zainteresovane za nasleđe;
  • Kulturno nasleđe i nova realnost.

Učestvuju:

  • dr Višnja Kisić, UNESKO Katedra za kulturnu politiku i menadžment, Univerzitet umetnosti u Beogradu
  • dr Goran Tomka, UNESKO Katedra za kulturnu politiku i menadžment, Univerzitet umetnosti u Beogradu
  • dr Milena Jokanović, naučna saradnica i saradnica u nastavi u okviru Seminara za muzeologiju i heritologiju na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
  • Moderator: dr Katarina Živanović, generalna sekretarka Evropa Nostre, ekspertkinja u oblasti menadžmenta u kulturnom nasleđu i šef Izložbenog salona Galerije SANU

Biografije učesnika

Višnja Kisić

Goran Tomka

Milena Jokanović

 

 

Katarina Živanović

Moderator

 

O SERIJALU #CultureTalks vebinara:

Serijal vebinara #CutureTalks organizuje EU info mreža s ciljem da zajedno promišljamo i diskutujemo novu realnost u kulturi u doba pandemije. Serijal obuhvata četiri vebinara; prvi vebinar posvećen je Danima evropskog nasleđa i značaju edukacije u kulturnom nasleđu – ovo je istovremeno i tema Dana evropskog nasleđa 2020.

Drugi vebinar posvećen je filmskoj industriji, festivalima i biskopima koji su među najugroženijim kreativnim industrijama usled pandemije. Tokom trećeg i četvrtog vebinara sa gostima ćemo razgovarati o razvoju publike u novoj realnosti izazvane virusom COVID-19, kao i o budućnosti festivala koji su ove godine ili otkazani ili odloženi za sledeću godinu. Serijal #CultureTalks podržao je i BITEF ove godine – zajedničkim snagama smo organizovali live stream panel diskusiju 14. septembra na temu kulturne politike – Na ivici nove pozorišne sezone.

Arhiva dosadašnjih vebinara EU info centra