Kapacitet industrijske zone „Zmič“ u Paraćinu proširiće se nakon radova koji su otpočeli danas. Aktivnosti finansira Evropska unija preko programa EU PRO sa oko 300.000 evra, a planirana su ulaganja u izgradnju pristupnih saobraćajnica, kanalizacione mreže i ulične rasvete u novom delu zone.

„Trenutno je 17 preduzeća kupilo parcele u zoni, a deset objekata je izgrađeno ili u izgradnji. Očekujemo da već naredne godine u industrijskoj zoni radi oko 20 preduzeća, koja će zapošljavati ljude, što je važno za Paraćin, ali i celo Pomoravlje, jer je lokacija zone takva da posao mogu da dobiju i stanovnici Ćuprije i Jagodine“, kaže predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Opština odgovara na potrebe investitora, jer velika preduzeća u skladu sa zakonskim okvirom zemljište mogu da dobiju bez naknade, dok se za manja preduzeća parcele izdaju po povoljnim cenama, tvrdi Paunović. Takođe izgradnja objekata se lako započinje zahvaljujući efikasnosti lokalne administracije u izdavanju potrebnih dozvola.

Menadžerka programa EU PRO Olivera Kostić navodi da je Paraćin jedna od devet lokalnih samouprava u kojima se, uz podršku Evropske unije, realizuju projekti unapređenja poslovne infrastrukture sa ciljem da se poboljša poslovno okruženje i privuku investicije.

„U opštini Paraćin se, kroz EU PRO program, realizuju projekti u vrednosti od oko 630.000 evra. Pored unapređenja poslovne infrastrukture u industrijskoj zoni, EU podržava unapređenje geografskog informacionog sistema, ali i lokalne preduzetnike da poboljšaju svoju konkurentnost i poslovanje“, dodala je menadžerka programa EU PRO, ističući značaj projekta čija je realizacija danas počela u Paraćinu a koji za rezultat treba da ima otvaranje oko 300 novih radnih mesta.

Ona podseća da EU preko programa pomaže društveno-ekonomski razvoj zemlje sa ukupno 25 miliona evra, dok se sva sredstva plasiraju putem javnih poziva, te da je u velikoj konkurenciji 99 lokalnih samouprava, opština Paraćin sa dobrim predlozima projekata dobila značajna sredstva.