Osim pomoći u saniranju posledica poplava, EU će Srbiji pružiti podršku i u prevenciji i smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, najavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport na predstavljanju nacionalnog programa za upravljanje rizikom.

On je ocenio da postoje lekcije koje su svi naučili tokom poplava prošlog leta i da je zato EU napravila mapu rizika od elementarnih nepogoda, a Srbija stalno napreduje u toj oblasti.

Davenport je najavio da će EU sa 14 miliona evra finansirati nabavku opreme za zaštitu od vanrednih situacija u Srbiji, a fokusiraće se i na obnovu nasipa, drenažnih sistema u kanalima i sistema za ispumpavanje vode u nekim područjima.

“Na operativnom nivou EU može da finansira i promoviše zajedničke preventivne akcije i da prevaziđe zajedničke izazove na konkretan način. Većina prirodnih katastrofa su takve da nijedna zemlja ne može da se izbori sa uzrocima ili posledicama izolovano od suseda. Ova ideja nametnula se tokom katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, Bosnu i Hrvatsku u maju 2014. godine i mi smo to imali u vidu tokom momentalne reakcije na poplave podjednako kad je reč o popravljanju štete i o planu za sprečavanje budućih katastrofa”, rekao je Davenport.

On je podsetio da je kao prva i najhitnija mera EU uputila humanitarnu pomoć u vrednosti od tri miliona evra najugroženijima u Bosni i Srbiji, najviše u pijaćoj vodi, hrani, higijenskim paketima, ćebadima i dušecima. Ubrzo je pomoć opredeljena na srednji i duži rok, počev od prvog paketa vrednog 30 miliona evra iz IPA fondova za 2012 koji je usmeren na obnovu kuća i infrastrukturnih objekata kao što su bolnice, škole, obdaništa i putevi, kao i za poljoprivredne i ostale poslovne aktivnosti u 32 najugroženije opštine.

“EU je sa 102 miliona evra iz IPA fondova do sada najveći donator za oporavak i obnovu Srbije. Srbija će dobiti i dodatnih 10 miliona evra iz regionalnog IPA fonda za poplave namenjenog jačanju preventivnih mera na Savi i Dunavu”, rekao je ambasador EU u Srbiji.

Davenport je naveo da je do sada EU pomogla izgradnju 100 novih porodičnih kuća a do maja će i preostala 51 biti završena. Zahvaljujući fondovima EU 716 oštećenih kuća je obnovljeno i u narednih tri meseca biće popravljeno još 154 na kojima se trenutno radi. Materijal, oprema, mašine i sirovine date su za 419 mikro i malih preduzeća, a do maja će još 30-ak biti vraćeno u posao.

EU je finansirala i obnovu 14 osnovnih i srednjih škola i jednog obdaništa što je omogućilo da 11,000 dece i učenika nastavi obrazovanje. Do maja će ukupno 19,000 poljoprivrednih gazdinstava dobiti neophodan materijal za proizvodnju. Skoro 10,000 poljoprivrednih gazdinstava već je dobilo seme, đubrivo, sadnice i hranu za životinje.

Rekonstruisano je 11.5 kilometara puta između Krupnja i Korenite, 60.5 tona proizvoda za kontrolu komaraca raspodeljeno je u 63 opštine da bi se sprečile infektivne bolesti, obnovljen je sistem snabdevanja vodom u Trsteniku, istakao je Davenport.

“Ovaj veliki napor nastaviće se tokom druge polovine 2015. godine sa dodatnih 72 miliona evra pomoći iz IPA fondova. Ovi fondovi biće usmereni upravo za prevenciju i upravljanje i smanjenje rizika”, dodao je Davenport.

Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Srbija je takođe član Sistema za rano upozoravanje, a izrazila je interes da se pridruži mehanizmu civilne zaštite EU, što se trenutno razmatra u Generalnom direktoratu. Od januara 2015. Srbija je deo i regionalnog programa za prevenciju poplava, spremnost i odgovor, koji je vredan 5.75 miliona evra a sprovodi ga Italija.