Četrdeset bibliotekara iz 20 gradova jugositočne Srbije učestvovalo je na seminaru “Biblioteke kao ključni izvor kvalitetnih informacija o Evropskoj Uniji“ koji je EU Info kutak Niš uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije organizovao u klubu najstarije niške Narodne biblioteke Stevan Sremac.

Bibliotekarima je o modelu saradnje mreže biblioteka u Srbiji i Delegacije EU u Srbiji govorila menadžerka Delegacije Dubravka Savić, dok je beogradski EU Info centar i virtualnu biblioteku EUBOOKSHOP predstavila Marina Rakić.

Zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije Tamara Butigan Vučaj prenela je  da je u okviru projekta saradnje Narodne biblioteke sa delegacijom EU u 25 biblioteka širom Srbije uspostavljene takozvane EU police na kojima su izložene publikacije o EU.

Predstavnik Kreativne Evrope Dimitrije Tadić pozvao je bibliotekare da učestvuju u okviru tog programa EU i obećao im pomoć u pronalaženju partnera za eventualno učešće na projektima. On je istakao da je Srbija bila druga po uspešnosti u apliciranju za književnih prevoda u okviru Kreativne Evrope.

Projekt menadžer jedinice IPA programa Prekogranične saradnje Bugarska Srbija Maja Jovanović predstavila je najnoviji poziv za prikupljanje predloga projekata i pozvala biblioteke da se uključe u konkurisanje jer ispunjavaju uslov kao neprofitne organizacije.

Bibliotekare je posebno interesovalo na koji način mogu da dobiju obuku za prijavljuvanje ze evrospke projekte o čemu su dobili relevantne informacije.