Prezentacija programa Evropske unije za mlade i međunarodnih volonterskih programa održana je u Hemijsko-tehnološkoj školi ,,Božidar Đorđević Kukar’’ u Leskovcu.

O mogućnostima koje se pružaju mladima na području školovanja, razmena i volontiranja govorili su Marija Marinković iz EU info kutka u Nišu i Dragan Stojanović iz TEMPUS fondacije. Marinković je pozvala đake u niški EU info point gde mogu da pronađu relevantne informacije iz oblasti evrointegracija, evropskih institucija, šansi za mlade, kao i na brojne događaje koje ovaj kutak organizuje, a tiču se mladih.

Stojanović je ukazao da je Evropska unija kroz Erasmus + program za mlade izdvojila 1,47 milijarde evra, a namera je da budžet u narednom periodu bude i veći.

Milena Milošević iz niške organizacije Proaktiv koja je kontakt tačka Mladih istraživača Srbije govorila je školarcima o vrstama međunarodnih kampova za volontiranje, načinima apliciranja kao i o vlastitom, kako je rekla, nezaboravnom iskustvu šestomesečnog volontiranja u španskoj Andaluziji kroz Evropski volonterski servis.

Ana Pecarski i Petar Đurović iz leskovačke organizacije Narodni parlament govorili su volonterskom kampu koji su prganizovali na planini Kukavica, a pozvali su i đake da apliciraju na konkurs ,,Mladi su zakon’’ putem koga mladi apliciraju sa svojim idejama za poboljšanje života u svojoj zajednici.

Podsetimo, u leskovačkoj hemijsko-tehnološkoj školi  ,,Božidar Đorđević Kukar’’ septembra je otvoren EU info corner u kome se đaci upoznaju sa Evropskom unijom kroz interaktivna predavanja, radionice, kvizove, a na raspolaganju su im i besplatne publikacije na EU teme.